Προστατέψτε καταθέσεις και μισθούς από την κατάσχεση λόγω χρεών στο Δημόσιο

euroxrima

Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε) περιέχει ειδικές διατάξεις για την προστασία από την κατάσχεση,

α) μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά και

β) των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα.

Δείτε παρακάτω τι οφείλεται να πράξετε για να προστατέψετε  τα χρήματά σας από τον τραπεζικό σας λογαριασμό ή την μισθοδοσία σας που κατατίθεται επίσης στον λογαριασμό μας, σε περίπτωση που ανήκετε στην μεγάλη κατηγορία των Ελλήνων που χρωστούν στο Δημόσιο.

Α) Μισθοί, συντάξεις και βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά
Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει την δυνατότητα να δηλώνει ένα και μοναδικό λογαριασμό, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος με την προϋπόθεση να πιστώνονται σε αυτόν μισθοί, συντάξεις ή/και ασφαλιστικά βοηθήματα.
Η δήλωση ενός και μόνο ακατάσχετου λογαριασμού γίνεται μέσα της εφαρμογής του taxisnet αλλά και μέσω τραπεζών.
Το όριο του ακατάσχετου για μισθούς, συντάξεις αλλά και ασφαλιστικών επιδομάτων ορίζεται στα 1.000 όπως αναφερόταν ρητά στο Μνημόνιο ΙΙΙ. Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ και μέχρι τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 50% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος λαμβάνει μισθό 1.200 ευρώ, η εφορία μπορεί να ζητήσει απ’ το λογιστήριο της εταιρίας να βάλει στο λογαριασμό μισθοδοσίας τα 1.100. Με αυτό τον τρόπο δεσμεύεται το 50% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, δηλαδή, 100 ευρώ.

Στα ποσά άνω των 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση αν κάποιος είναι μισθωτός και λαμβάνει 2.000 μηνιαίως στην τράπεζα θα μπουν 1.500 ευρώ. Δηλαδή η εφορία θα του δεσμεύσει το σύνολο του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.

Β) Καταθέσεις σε τράπεζες
Ακατάσχετο υπάρχει και στις καταθέσεις που μπορεί να έχετε σε πιστωτικά ιδρύματα αλλά και εκεί υπάρχει όριο το οποίο τοποθετείται στα 1.250 ευρώ για κάθε ένα φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Ο οφειλέτης που λαμβάνει εισοδήματα από δύο φορείς και πάνω, για την επιβολή κατάσχεσης, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών. Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος είναι άνεργος, η νομοθεσία ορίζει ότι το επίδομα ανεργίας είναι ακατάσχετο.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ρωμανός: Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει

«Ενα κανονικό κόμμα θα κατέθετε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο εμπρόθεσμα και δεν θα έπαιζε γελοίο …