Η μη καταβολή του Δώρου Πάσχα έχει φυλάκιση! Σήμερα λήγει η προθεσμία

stis_3_aprilioy_to_doro_pasha_kai_ta_epidomata

Όσοι δεν λάβουν μέχρι και σήμερα το Δώρο Πάσχα, έχουν δικαιώματα διεκδίκησής του, ακόμα και με την προσφυγή στην δικαιοσύνη, που θα σημάνει την σύλληψη και την φυλάκιση του εργοδότη τους για διάστημα 6 μηνών.

Η ισχύουσα εργατική νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και αναφέρει πως:

"Το δώρο Πάσχα, θεωρείται τακτική αποδοχή και γι' αυτό επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ. 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8, παρ.1 του Ν. 2336/95.

Προβλέπεται και χρηματικό πρόστιμο, αντίστοιχο με το 25% έως και 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού!

Το Δώρο του Πάσχα, το δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου και είναι κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους στην ελληνική επικράτεια από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Καταληκτική ημερομηνία καταβολής του είναι η Μεγάλη Τετάρτη, το αργότερο.

Υπολογισμός Δώρου Πάσχα:

  • από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους
  • αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το διάστημα αυτό, ο εργαζόμενος θα λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
  • αν η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε όλη αυτή τη διάρκεια, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου ως εξής:
  • για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες, διάρκειας σχέσης εργασίας.
  • αν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, ο εργαζόμενος δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα."

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αυτός που δυσφημεί τη χώρα, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

"Ήταν η δική του Κυβέρνηση, που πρότεινε την αντισυνταγματική ρύθμιση που μόνο στόχο είχε τη …