Σε δημόσια διαβούλευση το καταστατικό της ΝΔ

nd

Στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο, που θα διεξαχθεί το τριήμερο 22 – 24 Απριλίου, θα εγκριθεί το προσχέδιο του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, με βάση και την ανακοίνωση του κόμματος, στην οποία τονίζεται:

"Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει ένα ελπιδοφόρο πολιτικό μήνυμα ως απάντηση στην ασφυξία που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες ενώ βασικό αντικείμενο του Συνεδρίου θα είναι οι οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές με στόχο ένα πιο σύγχρονο, πιο ανοιχτό και πιο δημοκρατικό κόμμα σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Όπως επισημαίνεται, το γενικό πνεύμα του νέου καταστατικού είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ανήκει στα μέλη της κάτι που σημαίνει ότι όλες οι εκλογικές διαδικασίες, η χρηματοδότηση με «λίγα από πολλούς», η αξιολόγηση των στελεχών, αλλά και η παραγωγή πολιτικής, θα στηρίζονται στα μέλη.

Πρώτο βασικό στοιχείο του νέου καταστατικού είναι ο διαχωρισμός κόμματος – κράτους, όπου εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Μια ριζοσπαστική αλλαγή σύμφωνα με τη ΝΔ είναι η καταστατική απαγόρευση δανεισμού του κόμματος από τις τράπεζες και η υποχρέωση τήρησης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται στη συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής. Αυτό, σύμφωνα με τη ΝΔ, απαιτεί μικρότερα, πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο ενώ σε όλα τα συλλογικά όργανα του κόμματος τα αιρετά μέλη θα είναι περισσότερα από τα ex officio.

Το Συνέδριο θα είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας ενώ η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά μέλη, από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ex officio θα συμμετέχουν αυτοδιοικητικά στελέχη από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)

Παράλληλα θεσπίζεται ετήσιος πολιτικός κύκλος ο οποίος ανοίγει και κλείνει με το Συνέδριο ώστε να υπάρχει συνεχώς έντονη κινητικότητα και διάδραση.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρόεδρος που αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ ενώ η θητεία του προέδρου παρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση, η θητεία του προέδρου που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι Πρωθυπουργός, λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε Εθνικές Εκλογές και προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου Αρχηγού.

Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων καθώς δημιουργείται εθνικό μητρώο υποψήφιων βουλευτών και ο πρόεδρος ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια ώστε να διαμορφώνονται με αξιοκρατία τα ψηφοδέλτια

Το προτεινόμενο καταστατικό είναι πολύ πιο λιτό, κατανοητό, λειτουργικό και μικρότερο σε έκταση ενώ είναι ενδεικτικό ότι το προσχέδιο του νέου καταστατικού είναι περίπου 5.500 λέξεις σε αντίθεση με το παλιό των 11.000 λέξεων."

Πληροφορίες ΕΔΩ

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ρωσία: Ασθμαίνει, αλλά δεν καταρρέει η οικονομία της και χάρη στη... Δύση

Παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου η ρωσική οικονομία δεν κατέρρευσε μετά τις κυρώσεις. Ωστόσο, …