Τσίπρας για Ασφαλιστικό: Ψηφίζουμε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση(VIDEO)

oles-oi-programmatikes-dilwseis-tsipra-sti-bouli.w_l

Να αποτρέψει τον κίνδυνο δικοί του βουλευτές να μην στηρίξουν με την ψήφο τους την ασφαλιστική λαίλαπα όπως καταγγέλλουν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς του τόπου και την ασφαλιστική δικαιοσύνη όπως το αποκαλεί η κυβέρνηση, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, τονίζοντας:

«Είχαμε ιδιαίτερη έγνοια την προστασία των νέων, των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων. Στόχος μας είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος, που αμφισβητείται σήμερα επειδή όσοι κυβερνούσαν τόσα χρόνια το έριξαν έξω από τις ράγες, και ταυτόχρονα η προστασία των αδύναμων συμπολιτών μας.  Αναγνωρίζω ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα είναι για όλους ευνοϊκή. Για ορισμένους θα υπάρξει επιβάρυνση. Για εκείνους που μπορούν, τα υψηλότερα εισοδήματα. Δουλέψαμε σκληρά για να φέρουμε μια μεταρρύθμιση που συνδυάζει και βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφερναν νόμους που υπονόμευαν τόσο τη βιωσιμότητα όσο και τη κοινωνική δικαιοσύνη. Το ασφαλιστικό έφτασε στο χείλος του γκρεμού με δική τους ευθύνη.»

Τα κυριότερα σημεία της μεγάλης όντως ομιλίας του ήταν:

  • Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης
  • Φέρνουμε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που ξαναφέρνει το ασφαλιστικό σύστημα σε ράγες βιωσιμότητας
  • Εξασφαλίζουμε τη βασική σύνταξη των 384 ευρώ
  • Αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι ευνοϊκή για όλους-Θα έχουν επιβάρυνση αυτοί που μπορούν
  • Οι φορολογούμενοι σε ποσοστό έως 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση ή ελάφρυνση
  • Δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια μας να σωθούν οι συντάξεις αυτοί που επί μία 5ετία διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα
  • Ακούω και διαβάζω τις τελευταίες ώρες ότι δήθεν επιλέξαμε έναν αιφνιδιασμό. Δεν υπήρξε ποτέ τα τελευταία χρόνια μεταρρύθμιση που συζητήθηκε τόσο εκτενώς όσο αυτή που έρχεται αύριο. Καταθέσαμε την πρόταση μας στις αρχές τους έτους. Επί πέντε ολόκληρους μήνες συζητάμε. Και είχαμε το χρόνο να κάνουμε διεξοδικό διάλογο με όλους τους φόρους και να προχωρήσουμε σε σημαντικές βελτιώσεις.
  • Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος που τώρα αμφισβητείται, αλλά και η εξασφάλιση των νέων και των χαμηλών εισοδημάτων κάνοντας ειδική αναφορά στους νέους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι, όπως είπε θα έχουν εισφορές χαμηλότερες εφόσον έχουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.



Επιτέθηκε όπως ήταν αναμενόμενο στη ΝΔ και στον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέροντας:

«Για πρώτη φορά έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που βρίσκεται σε τόσο μεγάλη σύγχυση. Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει εκλογές δίχως να έχει καταθέσει μια προγραμματική θέση.

Τι θα γινόταν αν οι προτάσεις της ΝΔ γίνονταν πράξη. Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ιδιωτικό πυλώνα ασφάλισης. Ποιος θα ευνοούνταν από την εφαρμογή αυτής της ρήτρας ή από τη δημιουργία ενός ιδιωτικού πυλώνα ασφάλισης. Η ΝΔ έχει επιλέξει στρατόπεδο. Του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, του οικονομικού πολέμου όλων εναντίον όλων. Αυτή η συνταγή οδήγησε τις κοινωνίες στην Ευρώπη σε κατάσταση σήμερα δραματική. Υπάρχουν ενδείξεις ότι γίνονται και στην Ευρώπη μετατοπίσεις. Αλλά πρέπει να γίνουν άλματα.

Μύθος Πρώτος: «Η διαπραγμάτευση κατέστρεψε τη χώρα και την οικονομία». Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Πετύχαμε υπεραπόδοση της τάξης 1% από το στόχο του – 0,25%,δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%, που επιβεβαιώθηκε από τη Eurostat.

Μύθος Δεύτερος: «Οι εκλογές του 2015 διέκοψαν το success story Σαμαρά». Ποιο success story θα γραφόταν όταν οι στόχοι της συμφωνίας του κ. Σαμαρά ήταν για πλεονάσματα 4,5%. Πρόκειται για στόχους που δεν θα τους έπιανε ποτέ ο κ. Σαμαράς. Ας αφήσουμε τα παραμύθια. Χωρίς τη διαπραγμάτευση και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, η Ελλάδα δεν θα έβγαινε ποτέ από την κρίση.

Μύθος Τρίτος: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτίναξε την ανεργία». Αυτό είναι πραγματικά εξοργιστικό.

Μύθος Τέταρτος: H NΔ ισχυριζόταν ότι η διαπραγμάτευση θα έφερνε ύφεση 7%. Δεν θα μπορούσε να διαψευστεί περισσότερο.

Η ΝΔ για να στήσει το αφήγημα της καταστροφής έφτιαξε μύθους. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που είναι σε τόσο μεγάλη σύγχυση ώστε στο τέλος της ημέρας να ταυτίζεται με τους δανειστές σε βάρος της χώρας.

Πολιτικό και θεσμικό ατόπημα η επίθεση της ηγεσίας  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ηγεσία της ΝΔ ακολουθεί πιστά τα πεπραγμένα Σαμαρά. Είχε μια ευκαιρία να κρατήσει μια στάση διαφορετική αλλά την έχασε. Μετατρέπεται σε φερέφωνο της διαπλοκής και του μιντιακού κατεστημένου. Η ηγεσία της ΝΔ άγεται και φέρεται από τον σκληρό πυρήνα της διαπλοκής.

Ιστορική η ευθύνη μας. Μοναδική ελπίδα για τη χώρα να πάρει οριστικό διαζύγιο από το χρεοκοπημένο πολιτικό της παρελθόν. Στη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της επιτροπείας δεν θα αναζητήσουμε στηρίγματα στο παλαιό πολιτικό σύστημα. Τη μάχη θα τη δώσουμε με όλο το παλαιό πολιτικό σύστημα απέναντι. Και θα την κερδίσουμε. Θα είμαστε απέναντι στις κατασκευασμένες ειδήσεις χρεοκοπημένων ΜΜΕ, στις παρασυνάξεις της διαπλοκής. Είναι τιμή και παράσημο τόσα πολλά και ισχυρά συμφέροντα να συνασπίζονται απέναντί μας. Εμας οι μοναδικοί μας σύμμαχοι είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, οι δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου. Με τη στήριξη αυτών καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα. Συμπαγείς σαν μια γροθιά θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αυτό το κράτος χρειάζεται βαθιές τομές και ρήξεις για να θυμίζει η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα.»

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Ποιοι θα έχουν από φέτος πλήρη απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος - Σε ποιους δεν …