Στη σύνταξη προστίθεται ο χρόνος ασθενείας

ensima-asfalistiko-syntakseis-sintakseis-620x3202

Ση συμπλήρωση της ειδικής προϋπόθεσης των 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος που απαιτούνται την τελευταία πενταετία πριν από το έτος υποβολής της αίτησης όταν πρόκειται για συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μπορεί να συνυπολογίζεται ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθενείας, καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτου, στη σχετική γνωμοδότησή του, δίνει το πράσινο φως θεμελίωσης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μετά την υποβολή των σχετικών αιτήσεων.

Μάλιστα με βάση αυτή την απόφαση ο συνολικός χρόνος «αναγνώρισης» μπορεί να φτάσει μέχρι τις 200 ή 300 ημέρες, ανάλογα με τη διάταξη που εφαρμόζεται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ενώ στην ανάλογη εγκύκλιο του ΙΚΑ, επισημαίνεται:

  • «H επιδότηση θα πρέπει να έχει λάβει χώρα την κρίσιμη ως προς τη θεμελίωση πενταετία και αυτονόητα στο έτος εκείνο στο οποίο εντοπίζεται το έλλειμμα της ειδικής προϋπόθεσης των 100 ημερομισθίων προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα μειωμένης σύνταξης».

Από την γνωμοδότηση δεν εξαιρούνται οι γυναίκες εργαζόμενες, για τις οποίες:

  • Ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας μπορεί να ληφθεί υπόψη και στην περίπτωση των ασφαλισμένων γυναικών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος μέχρι 31-12-2010 προκειμένου να λάβουν μειωμένη ή πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος με τα ισχύοντα μέχρι 31-12-2010 όρια ηλικίας, ενώ και για τους νέους ασφαλισμένους (από την 1-1-1993 και μετά) θα λαμβάνεται υπόψη χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας μέχρι 200 ημέρες συνολικά, εφόσον η επιδότηση λόγω ασθενείας έχει λάβει χώρα κατά την κρίσιμη πενταετία.

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κασσελάκης: Θέλουμε να κυβερνήσουμε καλύτερα για το καλό όλου του κόσμου

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία παρατήρησε πως κυβερνά πέντε χρόνια τώρα και δεν μπορεί ακόμα να …