Μελέτη: Νέες μειώσεις στις συντάξεις λόγω δημογραφικού

sintaksiouxoi-800x547

Νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις ή αύξηση των εισφορών κατά 35% (!) θα προκαλέσει το δημογραφικό πρόβλημα και η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τη δέσμευση της χώρας να διατηρήσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη στο 15,5% του ΑΕΠ έως το 2060. Αυτό προβλέπουν ο Σ. Ρομπόλης και ο Β. Μπέτσης στο βιβλίο «Η Οδύσσεια του Ασφαλιστικού» που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη.

Σύμφωνα με τους δύο ερευνητές, οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις (υπογεννητικότητα, γήρανση του πληθυσμού) συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 15%. Και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γήρανσης στα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης θα απαιτεί έως το 2050 είτε τη σταδιακή αύξηση των εισφορών για την κύρια σύνταξη στο 27% από 20% (+35%) είτε τη σταδιακή μείωση των κύριων συντάξεων τουλάχιστον κατά 20% ή συνδυασμό των δύο με εναλλακτική επιλογή ενός πιο σύνθετου δημογραφικού, αναπτυξιακού και κοινωνικού μοντέλου για την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων.

Οι δύο ερευνητές, όπως παρουσιάζει το imerisia.gr, υπογραμμίζουν ότι για να «πιαστεί» ο στόχος της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού στο όριο του 15,5% του ΑΕΠ το 2060, θα πρέπει ο ετήσιος μέσος μακροχρόνιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ να κυμανθεί όχι στα επίπεδα του 2,5% - 3%, αλλά, στο 4,5% - 5,5% (!) αφού η επιδείνωση του δείκτη εξάρτησης του πληθυσμού (γήρανση) λειτουργεί ως τροχοπέδη στην αύξηση του ΑΕΠ. «Αρα, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και του αναμενόμενου φαινομένου του baby boom, θα απαιτείται κατά την περίοδο έως το 2020 η επίτευξη ετήσιου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ 4,5% - 5,5%», καταλήγουν.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το «στοίχημα» της ελληνικής Οικονομίας για το 2025 -Τα τρία καθοριστικά μέτωπα

Οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου …