«Ευτυχώς που έχουμε capital controls. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε μαζική φυγή καταθέσεων και ανεξέλεγκτες καταστάσεις για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία». Αυτό τονίζουν κορυφαίοι τραπεζικοί παράγοντες και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης μετά την απόφαση των Βρετανών για το Brexit.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε το πρωί τηλεδιάσκεψη όλων των κεντρικών τραπεζιτών της ΕΕ, βεβαίως και του Γ. Στουρνάρα ώστε να εξεταστούν οι εξελίξεις και να υπάρξει μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα προκύψουν.
Σύμφωνα με πηγές, θα υπάρξει μεγάλη οικονομική ζημία για τη Βρετανία. «Το κόστος θα είναι τεράστιο», έλεγαν τραπεζικές πηγές. Επίσης, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι κεντρικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλο κόστος, κυρίως ως προς τις φυγόκεντρες δυνάμεις που θα δημιουργηθούν μετά το Brexit.
Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν στο imerisia.gr, ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη να κάνει στροφή, να πάρει αποφάσεις σε μια δύσκολη στιγμή. Είναι μια ευκαιρία να κάνει ένα βήμα μπροστά προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τώρα που όλα δείχνουν ότι «ξηλώνεται το πουλόβερ».
Προς τούτο όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες, όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από άλλες χώρες, θα συναντηθούν αύριο στη Βασιλεία της Ελβετίας σε προγραμματισμένη σύσκεψη που γίνεται κάθε τρεις μήνες. Ομως, τώρα λαμβάνει δραματικές διαστάσεις εξαιτίας του βρετανικού δημοψηφίσματος. Εκεί θα συζητηθούν οι γραμμές άμυνας ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες του Brexit.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην Ελλάδα, ανώτατες τραπεζικές πηγές τόνιζαν ότι υπάρχουν σαφώς οι βραχυπρόθεσμες ζημίες. Πιθανότατα στον τουρισμό, στις εξαγωγές, στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ωστόσο, αυτό που τονιζόταν με έμφαση ήταν ένα: «Ευτυχώς που έχουμε capital controls».
Ανακοίνωση ΕΚΤ
Μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις χρηματοπιστωτικές αγορές και βρίσκεται σε στενή επαφή με άλλες κεντρικές τράπεζας, αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.
«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα, εάν χρειασθεί, σε ευρώ και ξένα νομίσματα. Η ΕΚΤ έχει προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο αυτό, σε στενή επαφή με τις τράπεζες που επιβλέπει και θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικό σε όρους κεφαλαίων και ρευστότητας. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εκπληρώνει το καθήκον της να διασφαλίζει σταθερότητα των τιμών και χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη», αναφέρει η ΕΚΤ.