Η εφορία θα εισπράττει και τις ασφαλιστικές εισφορές...

DOYXERI

Την πλήρη ενοποίηση από το 2017 του μηχανισμού και της διαδικασίας είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Η έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και όταν εφαρμοστεί πλήρως θα φέρει τα πάνω κάτω στον τρόπο βεβαίωσης και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.

Η απόφαση προβλέπει τα ακόλουθα στάδια για την υλοποίηση του σχεδίου:

  • έως 31/12/2016 την εναρμόνιση (πλήρης παραμετροποίηση) της βάσης εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων/ασφαλιστικών κλάσεων και
  • έως την 01/07/2017 τη συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση.

Στην πράξη οι μηχανισμοί είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών θα ενοποιηθούν με τους μηχανισμούςείσπραξης των φόρων προκειμένου να αυξηθεί η ειπραξιμότητά τους και να μειωθούν οι μαύρες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η απόφαση προβλέπει τα εξής:

  • Η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης καθώς και η απλοποίηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικότερο σύστημα είσπραξης το οποίο παράλληλα θα εξασφαλίζει απλούστερες, ταχύτερες και φιλικότερες προς τους υπόχρεους καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, διαδικασίες.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος της μεταρρύθμισης είναι η συστηματική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικώνμέσω των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών τους.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Β. Ιρλανδία: Ζητούμενο και σήμερα η ειρήνη

Στα 11 του ο Αντι Ρόουβεν επέζησε μίας από τις χειρότερες βομβιστικές επιθέσεις του εμφυλίου …