Οι μειωμένες από σήμερα οι επικουρικές συντάξεις

syntajxeis
Περικοπές που μεσοσταθμικά ανέρχονται σε 8%-10% είδαν από σήμερα στις επικουρικές τους συντάξεις πάνω από 20.000 συνταξιούχοι, που εντάσσονται στο πρώτο κύμα περικοπών των επικουρικών συντάξεων.
Οι υπολογισμοί έβγαλαν περικοπές που ανέρχονται ακόμη και στο 20%, σε κάποιες λίγες περιπτώσεις συνταξιούχων με πολλά έτη ασφάλισης, όμως η πλειονότητα όσων υποστούν περικοπές θα δει κατά μέσον όρο τις συντάξεις της μειωμένες κατά περίπου 10% σε σχέση με το καταβαλλόμενο ποσό Πρόκειται για συνταξιούχους των οποίων η παλιά επικουρική έχει σημαντική διαφορά από τη νέα και ταυτόχρονα λαμβάνουν άθροισμα συντάξεων κύριων και επικουρικών πάνω από το «όριο προστασίας» των 1.300 ευρώ μεικτά.
Οι μεγάλες μειώσεις, κατά το αναλυτικό δημοσίευμα από το dikaiologitika.gr, αναμένονται στο δεύτερο κύμα του επανυπολογισμού, που θα έρθει με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου. Θα αφορούν περίπου 200.000 συνταξιούχους, καθώς εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός περίπου ενός εκατομμυρίου επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα, καθώς η μείωση μετράει από τον Ιούνιο, προκύπτουν αναδρομικές μειώσεις δύο μηνών για όσους μπαίνουν τώρα στο φάσμα των περικοπών και τριών μηνών για όσους θα μπουν τον Σεπτέμβρη με το δεύτερο «πακέτο».
Τα αναδρομικά θα παρακρατηθούν σε τρεις ισόποσες δόσεις από τις συντάξεις του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, οπότε οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη δέσμη των περικοπών βρίσκονται δημοτικοί υπάλληλοι που θα δουν μειώσεις 10%, με ορισμένες περιπτώσεις να αγγίζουν το 16% ή ακόμη και το 20%, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με περικοπές 8%-10% καθώς και συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΕΤΒΑ, στην περίπτωση των οποίων το μαχαίρι κινείται στο 10%, χωρίς και εδώ να λείπουν περικοπές της τάξης του 20%.
Στη λίστα των πρώτων «θυμάτων» βρίσκονται και δικαιούχοι αναπηρικών επικουρικών συντάξεων, κυρίως με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, καθώς εισπράττουν το επίδομα απολύτου αναπηρίας, που αναπροσαρμόζεται με βάση τη νέα σύνταξη (50% της δικαιούμενης σύνταξης).
Οι απώλειες γι’ αυτήν την κατηγορία, εφόσον ξεπερνούν τον πήχυ των 1.300 ευρώ, κυμαίνονται σε ορισμένες περιπτώσεις οριακά πάνω από 20%.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες

Για το ένα τρίτο από αυτές, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι τώρα χαμηλότερο από εκείνο …