Τι "παίζει" με την "Μαρινόπουλος"; Τα σενάρια και η 5η Αυγούστου

marinopoylo-sygkent

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τη Μαρινόπουλος, και όλοι οι εμπλεκόμενοι -εργαζόμενοι, προμηθευτές αλλά και ευρύτερα η αγορά και βέβαια η κυβέρνηση- αγωνιούν για την τελική έκβαση της όλης ιστορίας. Εάν ναυαγήσουν τα διάφορα σενάρια που υπάρχουν, τότε το domino effect, που θα υπάρξει στην ελληνική αγορά αναμένεται να είναι καταστροφικό και να οδηγήσει σε «βροχή» λουκέτων και «στρατιές» νέων ανέργων.

Προ ημερών, όπως αναλύει στο ρεπορτάζ του το economy365.gr, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης σημείωσε πως υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες να υπάρξει θετική κατάληξη στον κύκλο των διαπραγματεύσεων που περιλαμβάνει –όπως ανέφερε- τις τράπεζες, την εταιρεία και πιθανόν νέους επενδυτές στην εταιρεία.

Αν και τότε απέφυγε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για το αν υπάρχουν και άλλος ή άλλοι επενδυτές πέραν της Σκλαβενίτης, ασφαλείς πληροφορίες ήθελαν δυο πολυεθνικές αλυσίδες λιανεμπορίου, που αυτή την στιγμή δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα, να ενημερώνονται και να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση.

Επιπλέον πληροφορίες ήθελαν την Σκλαβενίτης, που αποτελεί τον βασικό και κύριο υποψήφιο για τον ρόλο του «Λευκού Ιππότη» για την Μαρινόπουλος, να είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Fairfax, προκειμένου να συμμετάσχει και αυτή με κάποιο τρόπο στο deal. Το καναδικό fund έχει ήδη πολυσχιδή παρουσία στην χώρα μας και ειδικά στον χώρο του λιανεμπορίου (Eurobank, Grivalia, Praktiker, Jumbo, Σαράντης, Mυτιληναίος), ενώ ο ισχυρός άνδρας της Prem Watsa έχει δηλώσει δημόσια, πως ενδιαφέρεται για νέες επενδύσεις στην ελληνική αγορά.

  • Όμως, η συγκεκριμένη πληροφορία, δηλαδή περί ενδιαφέροντος και επαφών μεταξύ του Prem Watsa και των εμπλεκόμενων μερών με τη διαπραγμάτευση για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, δεν επιβεβαιώνεται.
  • Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να πει ότι αυτό από μόνο του είναι ένα καλό σημάδι.

Το τι θα γίνει και αν τα εμπλεκόμενα μέρη (τις τελευταίες ημέρες επανέκαμψαν στην εικόνα και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης) βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση, η οποία να λύνει το πρόβλημα και να μην το μεταθέτει στον επόμενο, θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως η καταληκτική ημερομηνία είναι η αυριανή Παρασκευή 5 Αυγούστου.
Πάντως με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, το οποίο ας σημειωθεί δεν είναι δεσμευτικό, αλλά εξυπηρετεί τον βασικό στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να βρεθεί λύση προτού να είναι πολύ αργά για τη Μαρινόπουλος –υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει το σενάριο που θέλει τη Σκλαβενίτηςνα συναινεί στη διάσωση της Μαρινόπουλος–, έως στις αρχές του Αυγούστου πρέπει να υπογραφεί το MoU μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
Οι επόμενοι δύο κρίσιμοι χρονικοί σταθμοί είναι:
- Στις 20 Αυγούστου, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της Μαρινόπουλος, οι οποίοι θα ενημερωθούν για το τι προβλέπει το σχέδιο διάσωσης προκειμένου την 1η Σεπτεμβρίου να υπάρχει εικόνα για το πόσοι εξ αυτών συμφωνούν με το σχέδιο.

- Στις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή λίγες μέρες πριν από την εκδίκαση της κύριας αίτησης υπαγωγής που έχει οριστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένονται οι απαντήσεις των πιστωτών επί του σχεδίου. Με βάση αυτές, και αν έχει συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό που ορίζει ο νόμος, η Μαρινόπουλος θα αιτηθεί της υπαγωγής της στο άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα.

Ωστόσο θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η διάσωση της Μαρινόπουλος δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ο λογαριασμός δεν θα πληρωθεί. Προφανώς κάποιοι θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα. Και αυτοί θα είναι πιθανώς η Σκλαβενίτης, οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος και ίσως και οι εργαζόμενοι.

Όσον αφορά στο σχέδιο δανεισμού, προκειμένου να προχωρήσει το deal, σύμφωνα με το capital.gr, τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Σκλαβενίτης για τη διάσωση της Μαρινόπουλος προκειμένου να πληρωθούν οι προμηθευτές, επί της ουσίας θα πάρουν άλλη κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα, τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν και πάλι στις τράπεζες, για να καλύψουν τα ανοίγματα των προμηθευτών, και δη τα δάνεια των τελευταίων που έχουν "κοκκινίσει".


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Metron Analysis: Προβάδισμα για τη ΝΔ - Στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Πτώση για το ΠΑΣΟΚ - Πρώτος σε δημοτικότητα ο Μητσοτάκης και δεύτερος ο Κουτσούμπας Διατηρεί …