Σε υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων, σε ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών, σε επικείμενες υπαγωγές στον Πτωχευτικό Κώδικα και σε εκκρεμείς υποθέσεις φορολογικού ελέγχου που βάσει ανάλυσης κινδύνου παρουσιάζουν μεγαλύτερη παραβατικότητα, θα δίνει πλέον προτεραιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Συνεκτιμώντας το πρόβλημα των περιορισμένων ελεγκτικών πόρων και με στόχο την αποτελεσματικότητα του φορολογικού ελεγκτικού μηχανισμού και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής τροποποίησε παλαιότερη απόφαση για τον καθορισμό του αριθμού των φορολογικών ελέγχων που θα διενεργηθούν κατά το έτος 2016, θέτοντας διαφορετικά κριτήρια και προτεραιότητες.
Σύμφωνα με την νέα απόφαση, οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα επιλέγονται βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου. Οι προτεραιοποιημένες προς έλεγχο υποθέσεις θα εξάγονται σε αναφορά στο σύστημα Elenxis, σε φθίνουσα σειρά ταξινόμησης με βάση την τελική μοριοδότησή τους.
Σύμφωνα με την απόφαση οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών υποχρεούνται να ανακτήσουν «αμελλητί» τα προαναφερόμενα αρχεία και να αξιολογήσουν με ευθύνη τους εντός 10 εργασίμων ημερών, τόσο τις υποθέσεις που προτεραιοποιούνται προς έλεγχο, όσο και αυτές που δεν προτεραιοποιούνται.
Όταν ο προϊστάμενος ελεγκτικής υπηρεσίας από τα στοιχεία ή τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του και σε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις, κρίνει ότι συντρέχει βάσιμος λόγος πρόκρισης υποθέσεων προς έλεγχο κατά προτεραιότητα, υποχρεούται να αντικαταστήσει τις τελευταίες προτεραιοποιημένες προς έλεγχο υποθέσεις από το τέλος της κατάταξης με τις συγκεκριμένες υποθέσεις που ο ίδιος προκρίνει για προτεραιοποίηση, συνεκτιμώντας και τη σημαντικότητα των υποθέσεων που αντικαθίστανται. Προς τούτο συνεκτιμώνται η γενεσιουργός αιτία (π.χ. εισαγγελική παραγγελία), η δυνατότητα είσπραξης των προσδοκώμενων ποσών βεβαίωσης, η σοβαρότητα εν γένει της υπόθεσης κ.λπ..
Ακόμη οι επικεφαλής των ελεγκτικών υπηρεσιών καλούνται να συνεκτιμήσουν σε σχέση με τις προτεραιοποιημένες υποθέσεις προς έλεγχο, υποθέσεις που δημιουργήθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο από την 15η Ιουλίου 2016, προκειμένου να ενεργήουν με ανάλογο τρόπο, αλλά και να εξετάσουν υποθέσεις που βρίσκονται στην υπηρεσία τους, οι οποίες δεν απεικονίζονται στο Elenxis, όπως εισαγγελικές παραγγελίες, πληροφοριακά δελτία, πληροφοριακές εκθέσεις του ΣΔΟΕ προσαύξησης περιουσίας, κ.λπ.
Με την απόφαση του ο κ. Πιτσιλής ζητά από τους προϊσταμένους των ελεγκτικών υπηρεσιών να ανακατανείμουν με ευθύνη τους, τις προτεραιοποιημένες υποθέσεις στους ελεγκτές των υπηρεσιών τους, ανάλογα με τη σοβαρότητα των υποθέσεων και την επιβάρυνση των ελεγκτών, με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την ορθολογική διαχείριση των υποθέσεων.
Στο ίδιο πλαίσιο τους ζητά να προτάξουν δίδοντας άμεση προτεραιότητα στην ολοκλήρωσή τους τις εξής υποθέσεις:
Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων με ή χωρίς εντολή.
Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών, επικείμενες υπαγωγές στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, σε ανακτήσεις των αφορολόγητων αποθεματικών του άρθρου 169 του Ν. 4099/2012, σε επαναλήψεις διαδικασίας και σε προδικαστικούς ελέγχους.
Υποθέσεις για τις οποίες έχει κοινοποιηθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρων και προσωρινός προσδιορισμός προστίμων.
Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά, για τις οποίες εκκρεμεί η σύνταξη εκθέσεων ελέγχου ή και η έκδοση πράξεων.
Υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, έχουν συνταχθεί οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου και εκκρεμεί η έκδοση πράξεων.