Το «πράσινο φως» και επίσημα στο σχέδιο διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, μέσω της δανειακής αναδιάρθρωσης από την τράπεζα Πειραιώς, άναψε η γενική συνέλευση της ΕΒΖ, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά 36,43 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με την καταβολή μετρητών, μέχρι του ποσού των 36.438.722,10 ευρώ και με την έκδοση έως 121.462.407 νέων ανωνύμων μετοχών ονομαστικής αξίας κάθε μίας 0,30 ευρώ έκαστη. Έτσι, το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας θα ανέρχεται πλέον σε 47.463.394,80 ευρώ, διηρημένο σε 158.211.316 ανώνυμες μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστης.
Αναφορικά με το σχέδιο για την καταρχήν διάσωση της εταιρείας και στη συνέχεια της ανάπτυξής της, μέσω της δανειακής αναδιάρθρωσης από την Τράπεζα Πειραιώς, η γενική συνέλευση ενέκρινε και την πώληση των περιουσιακών στοιχείων, με στόχο την απομείωση του τραπεζικού της δανεισμού κατά 49,58 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:
- Το εργοστάσιο της Λάρισας, έναντι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ.
- Το εργοστάσιο της Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένου του μηχανολογικού εξοπλισμού, έναντι τουλάχιστον 7,8 εκατ. Ευρώ.
- Επιχειρηματικό ακίνητο στην Αθήνα, στην οδό Σκουφά 52, έναντι τουλάχιστον 260.000 ευρώ.
- Ημιτελές επιχειρηματικό ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Κουντουριώτη 9, έναντι 2,9 εκατ. ευρώ.
- Γραφεία στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Μητροπόλεως 34, όπου σήμερα στεγάζεται η διοίκηση της εταιρίας, έναντι 2,73 εκατ. Ευρώ.
- Επιχειρηματικό ακίνητο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, έναντι 3 εκατ. ευρώ. #-Το σύνολο των μετοχών των δύο θυγατρικών εταιριών στη Σερβία CRVENKA και SAJKASKA, έναντι συνολικού τιμήματος τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ.
Υπογραμμίζεται από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στην εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, που παρουσιάστηκε στους μετόχους, η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς χαρακτηρίζεται ως μονόδρομος, κάτι με το οποίο συμφωνεί το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά διαφωνούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας.
Στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ, αποφασίστηκε και η επέκταση των σκοπών της εταιρείας στους τομείς της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και της διαχείρισης ακινήτων, ώστε αν στο μέλλον τα εργοστάσια που θα μείνουν στη διάθεσή τους μπορούν να αξιοποιηθούν διαφορετικά, να μην υπάρχει καταστατικό κώλυμα.