Τα σενάρια της επόμενης μέρας στο νέο τηλεοπτικό τοπίο

tileorasi-kanalia

Το τίμημα των 246 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες είναι ευλογία για τα δημόσια έσοδα, αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει πως μπορεί να αποδειχθεί τελικάβραχνάς για τη βιωσιμότητα των καναλιών σε μια διαφημιστικά φθίνουσα αγορά. Οι επιχειρηματίες βέβαια αποδείχθηκαν πολύ πιο γαλαντόμοι από όσο περίμενε και ο πιο αισιόδοξος, οπότε υποθέτουμε ότι για να κινηθούν έτσι από οικονομικής πλευράς, ξέρουν καλύτερα για τις δυνατότητες της αγοράς να τους δώσει πίσω τα λεφτά τους, και έχουν ήδη κάνει ή θα κάνουν τα κουμάντα τους με το προσωπικό τους πορτοφόλι ή τις τράπεζες.

Το πραγματικό κόστος απόκτησης και λειτουργίας των σταθμών από τους Αλαφούζο, Κυριακού, Καλογρίτσα και Μαρινάκη θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα 246 εκατ. ευρώ, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται νέες αυξήσεις κεφαλαίου, σε άλλες στήσιμο σταθμών από το μηδέν ή εξαγορές και συγχωνεύσεις. Το κόστος θα ανέβει λοιπόν αρκετά εκατομμύρια ευρώ, που σε βάθος δεκαετίας θα πρέπει να αποσβεστούν και παράλληλα να διασφαλιστεί η κερδοφορία των σταθμών όταν με τα σημερινά δεδομένα σχεδόν όλοι παρουσιάζουν ζημιές.

Μεγάλο θα είναι, όμως και το οικονομικό και κοινωνικό κόστος από την αποχώρηση των 3+1 τηλεοπτικών σταθμών (Star, Alpha, Έψιλον και Mega) που 90 μέρες μετά την οριστική κατακύρωση του διαγωνισμού προβλέπεται ότι θα χάσουν το δικαίωμα μετάδοσης πανελλαδικού ψηφιακού σήματος.

Οι εταιρείες αυτές σύμφωνα με το δημοσίευμα από το "liberal.gr", φεύγουν από την «ανοιχτή» αγορά και θα πρέπει να βρουν τρόπους να επιβιώσουν για να μην κλείσουν και να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Εδώ τα ερωτήματα είναι πολλά καθώς πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις που ανήκουν σε γνωστούς επιχειρηματίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Ειδικά η διαφαινόμενη αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη από την τηλεοπτική αγορά -αν τελικά συμβεί- θεωρείται έκπληξη δεδομένης της εμπλοκής της σε τρεις εταιρείες που τελικά δεν αδειοδοτήθηκαν, αν και επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν ότι ο όμιλος δεν είναι διατεθειμένος να δαπανήσει πολλά χρήματα για την τηλεόραση. Τα κανάλια που μένουν εκτός απασχολούν σήμερα πάνω από 1600 εργαζόμενους, έχουν ισχυρό brand name και έσοδα τα οποία θα απελευθερωθούν προς άλλες κατευθύνσεις, αλλά κουβαλούν παράλληλα και υποχρεώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που μένει να φανεί πως θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται.

Είναι πολύ πιθανό να έχουμε σημαντικές επιχειρηματικές «καραμπόλες» το προσεχές διάστημα καθώς υπάρχουν 4 «έτοιμοι» τηλεοπτικοί σταθμοί (Star, Alpha, Mega και το μικρότερο «Ε») οι οποίοι μένουν «ορφανοί», και δύο επίδοξοι καναλάρχες (Καλογρίτσας και Μαρινάκης) που δεν έχουν τίποτα στα χέρια τους. Στην αγορά υπάρχουν ήδη πληροφορίες για ζυμώσεις που θα οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές υφιστάμενων μέσων με τις νέες εταιρείες, και συνεργασίες μεταξύ νυν και επίδοξων καναλαρχών. Είναι κάτι που κανείς δεν αποκλείει λόγω των υψηλών απαιτήσεων σε κεφάλαια.

Οι τρεις μεγάλοι που δεν πήραν άδεια (Star, Alpha και το Mega που αποκλείστηκε εξ αρχής) έχουν με τα σημερινά δεδομένα έναν τζίρο που φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ μεγάλο μέρος του οποίου θα μοιραστεί πια στα νέα κανάλια, συνολικά περιουσιακά στοιχεία σε όρους ενεργητικού κοντά στα 390 εκατ. ευρώ, απασχολούν περίπου 1650 εργαζόμενους και βαρύνονται από υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 340 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι προκύπτουν σοβαρές επιπλοκές από την έξοδό τους από το τηλεοπτικό τοπίο, καθώς ακόμη και αν κάποιοι από τους σταθμούς συνεχίσουν στις ψηφιακές πλατφόρμες του OTE και της Nova ή περιμένουν την προκήρυξη μιας πρόσθετης άδειας εκπομπής ή των θεματικών και περιφερειακών αδειών στο μέλλον, τα οικονομικά δεδομένα για αυτούς ανατρέπονται πλήρως.

Τα συνολικά νούμερα επηρεάζονται κυρίως από το Mega (Τηλέτυπος) που είναι αυτή τη στιγμή ο πιο εκτεθειμένος τηλεοπτικός σταθμός με υποχρεώσεις 181 εκατ. ευρώ, ενεργητικό 175 εκατ. ευρώ έσοδα (στο 9μηνο του 2015) 41 εκατ. ευρώ και περίπου 540 εργαζόμενους. Το μέλλον του σταθμού είναι δυσοίωνο καθώς έχει εγκαταλειφθεί από τους μετόχους του (Ψυχάρης, Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας) και η αύξηση κεφαλαίου των 25 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Στον Alpha του Κοντομηνά που επίσης έμεινε εκτός, απασχολούνται περίπου 550 εργαζόμενοι ενώ τα έσοδα της εταιρείας ήταν 56,7 εκατ. ευρώ το 2015. Το ενεργητικό της ξεπερνά τα 104 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις της τα 86 εκατ. ευρώ.

Στο Star του Βαρδινογιάννη, όπου απασχολούνται περί τους 387 εργαζόμενους, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά σχεδόν 10 εκατ. ευρώ πέρυσι και υποχώρησε στα 33,6 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να βαρύνεται από συσσωρευμένες ζημιές 74,8 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 92,4 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ενεργητικό της Νέας Τηλεόρασης ΑΕ φτάνει τα 110 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2015.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Η μάχη της οικονομίας στην Ευρώπη - Τι να περιμένουμε για το 2025

Από τους πράσινους κανόνες μέχρι τις αμυντικές δαπάνες - Ποιες είναι οι βασικές μάχες οικονομικής …