Νομικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει θέμα με τα κεφάλαια Σαββίδη σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι όντως προέρχονται από ρωσικές εταιρείες. Όλα δείχνουν ότι η ιστορία με τον πολύκροτο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη, αφού το φαβορί για την τέταρτη άδεια που ακούει στο όνομα Σαββίδης, δεν φαίνεται να έχει τελικά και τόσο εύκολο έργο μέχρι την οριστική απόκτησή της.
Για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες, ο Ιβάν Σαββίδης ίδρυσε εταιρεία στην Κύπρο, με μετοχικό κεφάλαιο 9 εκατομμύρια ευρώ, τη γνωστή πια DIMERA MEDIA INVESTMENΤS LIMITED. Η εταιρεία, ωστόσο, φέρεται να στηρίζεται σε κεφάλαια προερχόμενα προφανώς από κωδικούς ρωσικών εταιρειών και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο έλεγχος της Κομισιόν.
Με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του Πούτιν σε ισχύ και τους Αμερικανούς να έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένως στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται να δεχθούν εισροή ρωσικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά των μέσων ενημέρωσης, δεν αποκλείεται ένα ευρωπαϊκό βέτο -έστω και έμμεσα- στην υποψηφιότητα του… καναλάρχη Σαββίδη με βασικό επιχείρημα (ή πρόφαση, όπως το πάρει κανείς) την προέλευση των χρημάτων του, με βάση την ανάλυση του mononews.gr.
Διάτρητος είναι, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο φάκελος που κατέθεσε ο Ιβάν Σαββίδης στον διαγωνισμό για τις άδειες. Η εταιρία του, δεν προσκόμιζε τραπεζική ενημερότητα, παρά μόνο υπεύθυνες δηλώσεις. Επίσης, δεν δόθηκαν αντίγραφα δανειακών συμβάσεων αλλά ούτε και φορολογική δήλωση του 2015, όπως όφειλε.
Υπενθυμίζεται ότι ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA κατέθεσε με εξώδικό του ένσταση στην επιτροπή διενέργειας για την ακύρωση του διαγωνισμού και αποκλεισμού της εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη από επιλαχούσα, μετά τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Σαββίδη, με τις οποίες ομολόγησε ότι λειτουργούσε ως "λαγός" στην δημοπρασία για να ανεβάσει την τιμή έναντι των άλλων συμμετεχόντων.
Για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών μίλησε σήμερα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπενθυμίζοντας τη θέση της Επιτροπής, ότι υπάρχουν δύο «διαφορετικές διαδικασίες» και πως η πρώτη αφορά την παροχή αδειών περιεχομένου σε τηλεοπτικά κανάλια και η δεύτερη τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών.
Για την πρώτη σημείωσε πως «δεν υπάρχει πλαίσιο που να έχει εναρμονιστεί σε επίπεδο ΕΕ και ως εκ τούτου τα κράτη-μέλη είναι ελεύθερα να επιλέξουν τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών σύμφωνα με τις εθνικές προδιαγραφές».
«Ακόμα και όταν πρόκειται για τομείς εθνικής αρμοδιότητας, οι αρχές που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες συνεχίζουν να ισχύουν, συμπεριλαμβανομένης της αρχής ελευθερίας εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών», συμπλήρωσε ο κ. Σχοινάς, διευκρινίζοντας πως σε αυτό αναφέρθηκε και ο αρμόδιος Γερμανός Επίτροπος Έτινγκερ.
Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Σχοινάς, η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφορά «την αυτονομία της ρυθμιστικής αρχής και τα σχετικά με αυτήν ζητήματα, για τα οποία ο επίτροπος Έτιγνκερ βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές Αρχές».