Πατατράκ στα εφάπαξ μετά το 2014

efapax3

Μισή χαρά θα πάρουν όσοι συνταξιούχοι αποχώρησαν μετά το 2014 και μετά από δύο χρόνια αναμονής ήρθε η σειρά τους να πληρωθούν την εφάπαξ παροχή. Το ποσό του εφάπαξ για όσους αποχώρησαν μετά την 1/1/2014 θα υποστεί μείωση μεγαλύτερη από 18% λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Όσο περισσότερο χρόνο ασφάλισης έχει κανείς μετά την 1/1/2014 τόσο μεγαλύτερες απώλειες θα μετρήσει στο βοήθημα. Oι ειδικοί εκτιμούν πως για κάθε πλήρες έτος μετά την 1/1/2014 το εφάπαξ θα μειώνεται κατά 1% - 1,5% επιπλέον.

Την πρώτη γλυκόπικρη γεύση θα πάρουν 2.500 συνταξιούχοι του δημοσίου που είχαν υποβάλλει αιτήσει συνταξιοδότησης από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Φεβρουαρίου του 2014.

Το νέο εφάπαξ έχει δύο σκέλη και θα υπολογίζεται με μεικτό τρόπο σύμφωνα με την διευκρινιστική εγκύκλιο που απέστειλε στα ταμεία πρόνοιας ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης κ. Τάσος Πετρόπουλος.

Επίσης διευκρινίζεται ότι τα εφάπαξ θα υπολογίζονται με βάση την τελευταία 5ετία πριν από την αποχώρηση από την υπηρεσία αντί της 5ετίας που προηγείται του έτους 2013. Η επαναφορά της παλαιότερης βάσης υπολογισμού κρίθηκε αναγκαία για να μην μπλοκάρει και πάλι η διαδικασία, δηλαδή για να μη χρειαστεί οι δικαιούχοι να καταθέσουν νέα δικαιολογητικά και οι υπάλληλοι του ταμείου πρόνοιας να υπολογίσουν από την αρχή το ύψος του εφάπαξ. Για παράδειγμα για ασφαλισμένο με τελευταία ημέρα υπηρεσίας -μισθοδοσίας την 30η-4-2015 η πενταετία καταλαμβάνει το διάστημα από την 1η-5-2010 έως τις 30-4-2015.

Ο υπολογισμός της εφάπαξ παροχής έως τις 31/12/2013 γίνεται με βάση το 60% των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας. Για τους μισθωτούς και για τους αυτοτελώς απασχολούμενους με εισφορά ύψους διάφορου του 4% ή με σταθερό ποσό εισφοράς το ποσοστό αναπλήρωσης 60% θα αναπροσαρμόζεται αναλογικά ως προς το ύψος της εισφοράς, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα και κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Με την νεότερη διάταξη διευκρινίζεται ότι το ως άνω αναπροσαρμοσμένο ποσοστό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100%.

Για τα χρόνια μετά το 2014 ισχύει εντελώς νέο σύστημα με μαθηματικό τύπο που οδηγεί σε επιστροφή εισφορών με ή χωρίς προσαύξηση ανάλογα με τα ετήσια έσοδα του αντίστοιχου Ταμείου Πρόνοιας. Όπως εξηγούν ειδικοί, αν τα έσοδα μιας χρονιάς είναι αυξημένα έναντι της προηγούμενης, τότε το εφάπαξ δίνεται με προσαύξηση.

Το υπουργείο σύμφωνα με το "eisodima.gr"καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων πρόνοιας, που δεν έχουν ήδη αποφασίσει και υποβάλλει την πρότασή τους για τον προσδιορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης, αφού λάβουν υπόψη τους και την προαναφερόμενη νεότερη διάταξη κατά τη λήψη της σχετικής απόφασής τους, να υποβάλλουν άμεσα την πρότασή τους, προς αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων στη χορήγηση των εφάπαξ παροχών στους δικαιούχους.

Το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω διάταξης, καταλαμβάνει, τους ασφαλισμένους όλων των Τομέων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τομέας Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Τομέας Πρόνοιας Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., Τομέας Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου της Ελλάδος, Τομέας Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικών, Βιομηχανικών, Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων του Κράτους, Τομέας Πρόνοιας Προσωπικού Ταμείου Νομικών και Τομέας Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων), τους ασφαλισμένους στο καθεστώς του ν. 103/1975 και τους ασφαλισμένους στον Ειδικό Λογαριασμό Πρόνοιας Προσωπικού του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Η τέχνη μάς στηρίζει, τη στηρίζουμε κι εμείς

Φεστιβάλ Ρεματιάς Δήμου Χαλανδρίου: Πενήντα εκδηλώσεις, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο. Τα είδη πρώτης ανάγκης …