Ακατάσχετος λογαριασμός και νομοσχέδιο ηλεκτρονικών συναλλαγών

akatasxetosarpagi-kathaseseon-misthon

Στη θεσμοθέτηση ή την αντικατάσταση του ακατάσχετου λογαριασμού με άλλα κίνητρα παραμένει μπλοκαρισμένο το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την αυτοκαταγγελία αδήλωτων εισοδημάτων που αναμένεται εδώ και ένα χρόνο.

Στην τελευταία παρουσία των δανειστών στην Αθήνα, έγινε αντιληπτό ότι δεν μπορεί να περάσει ένα μέτρο που θα προβλέπει την θεσμοθέτηση ενός ακατάσχετου -ή μερικώς ακατάσχετου- λογαριασμού για τις επιχειρήσεις όπου θα συγκεντρώνονται τα χρήματα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και δεν θα μπορούν να κατασχεθούν ούτε από το δημόσιο, ούτε και από τις τράπεζες.

Εκτός από τις αντιρρήσεις των δανειστών και παρότι το αίτημα έχει μια λογική βάση το εγχείρημα εγείρει νομικά αλλά και ηθικά θέματα για τη διακριτική μεταχείριση, που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.

Το ίδιο δύσκολο είναι να βρεθούν και κίνητρα που θα παρασχεθούν σε εμπορικές επιχειρήσεις ώστε να πειστούν να δεχθούν την επέκταση των πληρωμών σε πλαστικό χρήμα. Τα φορολογικά κίνητρα θα δημιουργούσαν αυτόματα δύο ταχύτητες με τις εμπορικές επιχειρήσεις σε ευνοϊκότερο καθεστώς από όλες τις υπόλοιπες.

Τούτο με δεδομένο ότι, εκτός από το σχετικά μικρό κόστος για την αγορά των μηχανημάτων υποδοχής καρτών (POS), θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κρατήσεις των τραπεζών οι οποίες μειώθηκαν μεν αλλά παραμένουν ακόμη υψηλές για τα σημερινά δεδομένα, ροκανίζοντας τα πενιχρά έσοδα όσων υποχρεωθούν στην χρήση τους.

Η πολύμηνη αυτή καθυστέρηση τονίζει το enikonomia.gr, έχει ως αποτέλεσμα και την καθυστέρηση όλου του πλέγματος των ρυθμίσεων για την σύνδεση των δαπανών με πλαστικό χρήμα με το αφορολόγητο όριο μισθωτών και συνταξιούχων.

Ως παράπλευρη απώλεια είναι να μην υπάρχει ακόμη πρακτικά κανένα καθεστώς για τις αποδείξεις που θα πρέπει να συλλέγουν τα νοικοκυριά.

Μέσα στην εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης τόνισε ότι όπως και το 2015 έτσι και φέτος δεν είναι απαραίτητη η συλλογή αποδείξεων για την κατοχύρωση του αφορολόγητου, αφού δεν υπήρχε τέτοια υπόδειξη από την αρχή του χρόνου.
Οι αδήλωτες καταθέσεις
Μαζί καθυστερούν και οι διατάξεις για την αυτοκαταγγελία που θα κατατεθούν με το ίδιο νομοσχέδιο. Και σε αυτό το θέμα υπήρξε πολύμηνη διαπραγμάτευση ώστε να πειστούν οι θεσμοί να μειωθεί ο φόρος που θα πληρώνεται για τα κεφάλαια που δεν έχουν δηλωθεί και θα αφορά κυρίως όλους όσους έχουν βρεθεί σε κάποια από τις λίστες καταθετών.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες ο φόρος που θα επιβάλλεται θα ξεκινά από το 50% του φόρου επί του επιπλέον εισοδήματος που δηλώνεται εφόσον δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος για τον φορολογούμενο και θα κλιμακώνεται στο 55% του φόρου εφόσον ο έλεγχος έχει ξεκινήσει αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και θα φτάνει το 60% του φόρου εφόσον ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

Αυτό που αποφεύχθηκε ήταν να επιβληθεί και ΦΠΑ στα αδήλωτα κεφάλαια κάτι που θα έφτανε το φόρο στο 120%.

Πλέον το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να περιμένει μέχρι και την επιστροφή των θεσμών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ώστε να υπάρξει ο τελικός κύκλος διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης ώστε το νομοσχέδιο να πάρει επιτέλους το δρόμο για τη Βουλή.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: «Το 2025 θα είναι μία χρονιά περαιτέρω σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη»

«Το 2025 θα είναι μία χρονιά περαιτέρω σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη και προοίμιο για …