Ξεκρέμαστοι οι Έλληνες εργαζόμενοι στην Βρετανία

ellhnesbrexit

Το σχέδιο pogrom της βρετανικής κυβέρνησης κατά των αλλοδαπών εργαζομένων στη μετά-Brexit εποχή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Λίγες μόλις μέρες μετά την απειλή- προειδοποίηση από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Jeremy Hunt, για απολύσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού -μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες-, έρχεται η υπουργός Εσωτερικών στη Βρετανία, Amber Rudd, να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον φόβο των ξένων εργαζομένων. Την ίδια στιγμή το mononews.gr αναφέρει πως ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες έχουν προβεί ήδη σε κινήσεις αντιμετώπισης της νέας μανίας που έχει καταλάβει τους Βρετανούς ιθύνοντες.

Στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Amber Rudd κατέθεσε τροπολογία, με την οποία οι εταιρίες που λειτουργούν εντός Ηνωμένου Βασιλείου υποχρεώνονται να υποβάλουν λίστα με τα πλήρη στοιχεία των αλλοδαπών εργαζομένων τους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως δεν “κλέβουν” τις θέσεις εργασίας από τους Βρετανούς! Ο υπουργός αρνήθηκε πως αυτή η πρακτική βασίζεται στην οποιαδήποτε ρατσιστική ιδεολογία και κατέστησε σαφές ότι είναι μία κίνηση που θα παρακινήσει τους εργοδότες να… δείχνουν “καλύτερη συμπεριφορά”.

Η πρόταση αυτή χαρακτηρίστηκε από την υπόλοιπη Ευρώπη ως το “κερασάκι” στην εργασιακή ζούγκλα της μετα-Brexit εποχής, με δημόσια πρόσωπα και τα media να κατηγορούν την άλλοτε φιλόξενη και ανοιχτή προς τους ξένους εργαζομένους, Βρετανία, για ρατσιστική και ξενοφοβική συμπεριφορά.

Ο Mario Giro, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, δήλωσε στη Financial Times πως αυτή η πρόταση δεν είναι αντιπροσωπευτική της Βρετανίας και της βρετανικής κουλτούρας. “Αυτό δεν είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που όλοι γνωρίζουμε, είναι η κρυψώνα της δημοκρατίας. Είναι μία κίνηση βασισμένη σε εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς, όμως δεν ανταποκρίνεται στην παραδοσιακή εικόνα της χώρας. Είναι πολύ παράδοξο το γεγονός πως στην προσπάθειά του να αποστασιοποιηθεί από την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθετεί συμπεριφορές και μοιάζει ολοένα και περισσότερο σε αυτή αφού λειτουργεί και αντιμετωπίζει καταστάσεις όπως η ΕΕ εναντίον των χωρών της ανατολικής Ευρώπης”.

Στην Ισπανία, οι προτεινόμενοι περιορισμοί της μετανάστευσης από το Λονδίνο έγιναν πρωτοσέλιδα στις μεγαλύτερες εφημερίδες ενώ σκληρή ήταν και η κριτική τόσο από τους αρθρογράφους όσο και από τους σχολιαστές. “Η May βάζει τρικλοποδιά στον εαυτό της”, έγραφε η ElPaís, σχολιάζοντας τις κινήσεις της Βρετανής Πρωθυπουργού. Οι κατηγορίες συνεχίστηκαν λέγοντας πως τα προτεινόμενα μέτρα “πηγαίνουν ενάντια στη βρετανική παράδοση, η οποία πάντα ευνοούσε το ελεύθερο εμπόριο, ενάντια στα συμφέροντα των επιχειρήσεων και τη στάση του City του Λονδίνου”.

Με τη σειρά της η El Mundo κατηγόρησε ανοιχτά το Λονδίνο πως πυροδοτεί “ξενοφοβικές συμπεριφορές στην αγορά εργασίας”. Η εφημερίδα της Μαδρίτης ήταν ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην Amber Rudd, λέγοντας πως “χρησιμοποίησε χωρίς ίχνος ντροπής ρητορική βασισμένη στην ξενοφοβία”, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση της Theresa May ότι “αυτοσχεδιάζει σε πολλά ζητήματα, με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά παρά να παίζει”.

Για μία χώρα, της οποίας μεγάλο μέρος των πολιτών κατοικεί και εργάζεται στην Ευρώπη, η μεταχείριση των υπηκόων που προέρχονται από την ΕΕ, θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη σημασία. Σύμφωνα με μία πρόσφατη απογραφή που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, 254.000 Βρετανοί κατοικούν επίσημα στην Ισπανία. Ο πραγματικός αριθμός ωστόσο ικάζεται πως είναι αρκετά μεγαλύτερος, αφού πολλοί Βρετανοί περνούν το μεγαλύτερο μέρος της διαμονής τους στη χώρα -ή και έναν ολόκληρο χρόνο- χωρίς να δηλώνουν τα στοιχεία τους στις τοπικές υπηρεσίες.

Η μετανάστευση αποτέλεσε ένα βασικό ζήτημα που απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό το συνέδριο των Συντηρητικών, με την Theresa May να καθιστά σαφές πως επιθυμεί να αποστασιοποιηθεί πλήρως από τις θέσεις του φιλελεύθερου συντηρητισμού που πρεσβεύει ο David Cameron.

Η Πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όσους εξακολουθούν να αισθάνονται αμήχανα σχετικά με την ψήφο 17 εκατ. Βρετανών για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Θεωρούν πως ο πατριωτισμός είναι κάτι αρνητικό, και βρίσκουν τις ανησυχίες για τη μετανάστευση παρωχημένες”, δήλωσε η T. May, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύθηκε πως πλέον οι συντηρητικοί θα είναι το κόμμα των “απλών” ανθρώπων που εργάζονται.

Στη Γερμανία, ένας επιχειρηματίας χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Rudd “λυπηρές”, όμως θεώρησε “απολύτως λογικό” τον έλεγχο των ξένων εργαζομένων, ειδικά υπό την προοπτική του Brexit. “Θέλουν να ελέγχουν τη μετανάστευση. Όταν πρωτοαναφέρθηκαν σ’ αυτό, δεν τους πήραμε και πολύ στα σοβαρά. Τώρα όμως το κάνουν όντως” δήλωσε.

Οι Συντηρητικοί εφαρμόζοντας αυτά τα μέτρα πάνε κόντρα στην εξελικτική πορεία της παγκοσμιοποίησης που εδραίωσε η Σιδηρά Κυρία Margaret Thatcher. “Προσπαθούν να θάψουν τη Thatcher στον πιο βαθύ και σκοτεινό τάφο” παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και από τον πρωθυπουργό της Σρι Λάνκα, Ranil Wickremesinghe, ο οποίος σε μία διεθνή οικονομική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει όλη αυτή η πρακτική στην Ινδία.

Το σίγουρο είναι πως από τις ιδέες που έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό, το μέλλον για χιλιάδες ξένους εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο -ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες- προμηνύεται δυσοίωνο ή τουλάχιστον νεφελώδες. Εάν η Βρετανία θέλει πράγματι να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδικασία εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειάζεται τη βοήθεια και τη στήριξη των ξένων επιχειρήσεων και εργαζομένων.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ν. Δένδιας: Το 2025 η Ελλάδα θα είναι πιο δυνατή - Δημιουργούμε τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της πατρίδας μας

To 2025 η Ελλάδα θα είναι πιο δυνατή. Με αυτοπεποίθηση και εθνική ομοψυχία, δημιουργούμε τις …