Επαναδρομολόγηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με διαγωνισμό

fvtoboltaika-systhmata

Στα τέλη Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα εκδώσει η ΡΑΕ την προκήρυξη για τον πρώτο διαγωνισμό φωτοβολταϊκών ισχύος τουλάχιστον 40 μεγαβάτ, όπως ορίζει ο πρόσφατος νόμος για τη στήριξη των ΑΠΕ.

Το θέμα και οι διαδικασίες, όπως το ακριβές χρονοδιάγραμμα, και η αξιολόγηση των προσφορών, απασχόλησαν χθες την ολομέλεια της ΡΑΕ, που δίχως να λάβει την τελική απόφαση, προσέγγισε ως ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης το τέλος Οκτωβρίου. Ο νόμος του καλοκαιριού για το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ ορίζει ότι η προκήρυξη πρέπει να εκδοθεί στις 9 Νοεμβρίου, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια αυτό να γίνει νωρίτερα.

Στον νόμο αναφέρεται ότι η πρώτη κατηγορία αφορά τα «μικρά» φωτοβολταϊκά (ουσιαστικά από 500 KW έως 1 MW) για τα οποία ο διαγωνισμός θα αφορά ως και το 20% της συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος, δηλαδή κατά μέγιστο τα 8 MW. Δεδομένου ωστόσο ότι η ζητούμενη ισχύς είναι τα 40 MW, η αγορά εκτιμά ότι στον πρώτο διαγωνισμό θα «βγει» λιγότερη ισχύς για τη κατηγορία αυτή των μικρών (για παράδειγμα 5 MW). Οσο για την δεύτερη κατηγορία, αφορά τα έργα πάνω από 1 μεγαβάτ, όσα δηλαδή θέλουν άδεια παραγωγής.

Όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές στο news247.gr, θα υπάρχει και σχετική ευελιξία: Αν δηλαδή για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά δεν καλυφθεί η ισχύς που θα τους δοθεί, τότε τη διαφορά θα την απορροφούν τα «μεγάλα», στο βαθμό βέβαια που υπάρχει κι εκεί επενδυτικό ενδιαφέρον.

Θυμίζουμε ότι πριν την κατάθεση της τελικής μορφής του νέου νόμου στη Βουλή η εκτίμηση ήταν ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ μικρών και μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων (δηλαδή κάτω και πάνω του 1 MW).

Αρκετοί επίσης εκτιμούν ότι στην κατηγορία κάτω του 1 MW μάλλον θα εκδηλωθεί περιορισμένο ενδιαφέρον, λόγω των αναμενόμενων χαμηλών αποδόσεων. Διαφορετικά είναι τα πράγματα στη «μεγάλη» κατηγορία, όπου εκτιμάται ότι το σύνολο σχεδόν των μεγάλων εγχώριων παικτών της αγοράς θα συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά δηλώνει πολύ ικανοποιημένη από το γεγονός ότι ανοίγει και πάλι ο κλάδος και δημιουργούνται σταδιακά οι προϋποθέσεις για να αρθεί η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης που χαρακτήριζε το χώρο.

«Το θέμα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία και να ξαναστηθούν φωτοβολταϊκά έργα μετά από τόσα χρόνια απραξίας», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στουρνάρας: Θα ξεπεράσει το 7,9% η ύφεση το 2020

Τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του κύματος της πανδημίας που ενεργοποίησε η κυβέρνηση, …