Προστατευτικό κλοιό γύρω από τους δικαιούχους εργατικών κατοικιών και τους δανειολήπτες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) δημιουργεί απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγορεύει τον πλειστηριασμό εργατικών κατοικιών.
Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε πέρυσι (απόφαση 570/2015) πως:
- απαγορεύεται η διάθεση με αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου που αγοράστηκε ή αναγέρθηκε, κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,
- τυχόν επιβολή της κατάσχεσης ως ανωτέρω είναι άκυρη
- σε περίπτωση διάθεσης του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό, ακόμη κι αν αυτός παραμείνει έγκυρος ως διαδικαστική πράξη, επειδή είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία, δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης, η απαγόρευση της κατάσχεσης, η οποία αν επιβληθεί είναι άκυρη, ισχύει αθροιστικώς, μέχρι την πλήρη εξόφληση του δανείου, αλλά και σε κάθε περίπτωση, δηλαδή και αν έχει εξοφληθεί το δάνειο και επί μία 10ετία από τη λήψη του δανείου. Επομένως για τη δυνατότητα της κατάσχεσης απαιτείται η πλήρης εξόφληση του δανείου του ΟΕΚ και η πάροδος 10ετίας από τη λήψη του δανείου, με συνέπεια η έλλειψη της μιας από τις ανωτέρω προϋποθέσεις να αποκλείει την κατάσχεση.
Όπως διευκρινίζει ο Κωνσταντίνος Λιβέρης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, ΟΕΕ και ΟΕΚ «δεν έχουν πλειστηριαστεί ούτε υπάρχουν προς πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες ή οικίες που συνδέονται με άλλες παροχές του ΟΕΚ, όπως για παράδειγμα δανειοδοτικά προγράμματα, επισκευαστικά, δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ κ.α. Έχουν γίνει ωστόσο 4-5 απόπειρες τέτοιων πλειστηριασμών στην Θεσσαλονίκη οι οποίες έχουν ανακοπεί με την μεσολάβηση της νομικής υπηρεσίας του ΟΑΕΔ στη βάση και της επίμαχης απόφασης του Αρείου Πάγου».
Όπως ο ίδιος διευκρινίζει η δικαστική απόφαση καλύπτει την μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών του ΟΕΚ. Όταν πέφτει η προστατευτική ασπίδα του Αρείου Πάγου (όταν θα έχει εξοφληθεί πλήρως το δάνειο ΟΕΚ ή θα έχουν περάσει τουλάχιστον 10 χρόνια από τον δανεισμό) τότε η μεγάλη πλειοψηφία κατόχων εργατικών κατοικιών προστατεύονται (έναντι άλλων πιστωτών) από τους κανόνες για τον γενικό πληθυσμό. Υπενθυμίζεται πως οι εργατικές είναι μόνο πρώτες κατοικίες και κατά κανόνα μικρότερης αντικειμενικής αξίας από τα προστατευτικά όρια που έχει θέσει ο νομοθέτης.