Μισθοδοσία έως και 100 ευρώ για 126.956 εργαζόμενους!!!

ergazomenoi-apaelpisia

Μισθό που φτάνει έως τα… 100 ευρώ το μήνα μικτά, λαμβάνουν 126.956 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, οι περιπτώσεις αυτές αφορούν σε εργαζόμενους μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, που εργάζονται μερικές ώρες την εβδομάδα.

  • Υπάρχουν επίσης άλλοι 343.760 εργαζόμενοι, που εισπράττουν από 100 – 400 ευρώ το μήνα μικτά. Γίνεται αντιληπτό ότι για ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (470.716 άτομα), ο μισθός που λαμβάνουν σε μηνιαία βάση υπολείπεται σημαντικά, ακόμα και από τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα (586 ευρώ μικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών, 511 ευρώ μικτά).

Από τα υπόλοιπα στοιχεία που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι ο μέσος μισθός, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης (2009 – 2014) έχει περικοπεί κατά 28%. Επίσης, θραύση κάνουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν ουσιαστικά αντικαταστήσει τις κλαδικές το ίδιο χρονικό διάστημα.

  • Από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, προκύπτει ότι την τελευταία τριετία υπογράφηκαν από ομοσπονδίες εργαζομένων 492 επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ άλλες 402 υπογράφηκαν από ενώσεις προσώπων.

Όλα αυτά την ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, με βασικό αίτημα να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, άρα οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας να αποκτήσουν πλεονέκτημα, έναντι των επιχειρησιακών και των ατομικών.

Στην πρόταση αυτή, κατά το ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr, διαφωνεί το ΔΝΤ που θεωρεί ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να παραμείνει υπόθεση της εκάστοτε κυβέρνησης και όχι να επανέλθει στους κοινωνικούς εταίρους, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται και η πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να θεσμοθετηθεί «υποκατώτατος» μισθός για όσους έχουν εργασιακή εμπειρία μικρότερη των δύο ετών, για να περιπλέξει περισσότερο το «φλέγον» αυτό ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμένει ασφυκτική, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από τα πολύ χαμηλά επίπεδα των αποδοχών, όσο και από το πολύ υψηλό ποσοστό της ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία τον περασμένο Ιούλιο έφτασε στο 23,2%, δηλαδή διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την τάση αποκλιμάκωσης να κινείται με πολύ αργό ρυθμό.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κασσελάκης: «Είμαι και για ηγέτης και για μπύρες- Θέλω να κυβερνήσω δύο τετραετίες»

Όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του στον Alpha. Oι …