Από την αύξηση στην μείωση του ΦΠΑ;

fpa_sintelestis_eniaios

Ήρθε η ώρα να μπουν στο τραπέζι μειώσεις φόρων. Όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος στην κυβέρνηση η ιδέα για μείωση των φόρων, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών αρχίζουν να γίνονται σχέδια επί χάρτου, τα οποία στη συνέχεια θα μετασχηματιστούν σε προτάσεις για μειώσεις συγκεκριμένων φόρων.

Η ιδέα της μείωσης μπήκε στο τραπέζι ύστερα από τις συνέπειες που προκάλεσε πολιτικά, αλλά και οικονομικά η υπερφορολόγηση και ιδίως η αύξηση των έμμεσων φόρων, ενώ σημαντική ώθηση έδωσαν προς αυτή την κατεύθυνση τα υπερβάλλοντα έσοδα κατά 1,4 δισ. ευρώ που είχε ο προϋπολογισμός στο εννεάμηνο.

Αν η καλή πορεία συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου, λένε όι πληροφορίες του newsit από το υπουργείο Οικονομικών, τότε από το νέο χρόνο θα ανοίξει δυναμικά το κεφάλαιο της μείωσης των φόρων. Θα γίνουν συγκεκριμένα σχέδια και προτάσεις προς τους Θεσμούς και θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, καθότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς την έγκριση των Θεσμών.

Την αναγκαιότητα της μείωσης των φόρων επισήμανε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μιλώντας στο 15ο συνέδριο του ΣΕΤΕ τη χαρακτήρισε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Το μενού της μείωσης περιλαμβάνει το φόρο στο κρασί, καθώς και το φόρο στον καφέ. Για τον πρώτο το επιχείρημα είναι πως τα αναμενόμενα έσοδα δεν ήρθαν, αυξήθηκε η λαθραία διακίνηση και ότι θίγεται ένας δυναμικός κλάδος, ο οποίος έχει μεγάλες πιθανότητες ανάπτυξης στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα (αν ποτέ δεήσει ο αρμόδιος υπουργός να επεξεργαστεί ένα σχέδιο ανάπτυξης).

Για τον καφέ θα υποστηριχθεί να μην εφαρμοστεί ο νέος φόρος από την 1 Ιουλίου 2017 γιατί πρόκειται για προϊόν ευρύτατης κατανάλωσης, ενώ και η εμπειρία από άλλους φόρους δείχνει πως όταν αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι μειώνεται η κατανάλωση και κατ΄ επέκταση και τα έσοδα.

Επίσης, το μενού περιλαμβάνει και μείωση του ΦΠΑ. Προς το παρόν η σκέψη είναι να μετατεθούν από το 24% στο μεσαίο κλιμάκιο προϊόντα ευρύτατης κατανάλωσης.

Ποια προϊόντα θα μετατεθούν θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των παραπάνω εσόδων που θα εισπραχθεί.

Στα επιχειρήματα που αναμένεται να επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να πείσει τους Θεσμούς είναι και η υποχρεωτική εφαρμογή του πλαστικού χρήματος, η οποία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

«Μπλόκο» Ρωσίας στην ναυσιπλοΐα σε 3 ζώνες γύρω από Κριμαία- Γιατί είναι επίμαχο το σημείο

Η Ρωσία θα απαγορεύσει την ναυσιπλοΐα για τα ξένα πολεμικά και κρατικά πλοία σε τρεις …