Εντολή Ντράγκι να κλείσουν οι τράπεζες τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις!

louketo==

Όσοι σώθηκαν, σώθηκαν. Οι επιχειρηματίες με υπερχρεωμένες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις που ήλπιζαν σε ένα… θαύμα για να διασωθούν πιθανότατα θα βρεθούν μέσα στους επόμενους μήνες αντιμέτωποι με το αναπόφευκτο λουκέτο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκληραίνει τη στάση της απέναντι στις μη βιώσιμες επιχειρήσεις (ιδιαίτερα τις μεγάλες και τις μεσαίες), πιέζοντας τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε… ευθανασία των εταιρειών που βρίσκονται σε τερματικό στάδιο, προτού περάσει η νομοθεσία για τον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Την «εντολή» αυτή μετέφερε στις ελληνικές τράπεζες ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), διαμηνύοντας σύμφωνα με το mononews.gr, πως οι υπερχρεωμένες εταιρείες με αρνητικό EBITDA πρέπει να βγουν από την «πρίζα», με δεδομένο ότι τα χρέη τους προς τις τράπεζες είναι απίθανο να καλυφθούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν τα «στραβά μάτια» σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που προφανώς αδυνατούν να ορθοποδήσουν, όμως παρέμεναν σε λειτουργία με ασαφείς προβλέψεις που παρέκαμπταν το αρνητικό EBITDA. Έτσι, θα πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους μήνες περισσότερα «λουκέτα» και πολύ λιγότερες διασώσεις τύπου Μαρινόπουλου, με όποιες συνέπειες θα έχει βέβαια αυτό.

Γιατί όμως μέχρι τώρα οι τράπεζες αποφεύγουν να παρέμβουν δυναμικά σε περιπτώσεις προβληματικών επιχειρήσεων; Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η απουσία νομικής προστασίας για τα τραπεζικά στελέχη που θα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων και η έλλειψη της δυνατότητας για απομάκρυνση μη συνεργάσιμων διοικήσεων αποτρέπουν τα πιστωτικά ιδρύματα από το να προχωρήσουν στις σχετικές ενέργειες. Ωστόσο, τα δύο αυτά προβλήματα εκτιμάται πως θα επιλυθούν με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, κι έτσι θα υπάρξει μία πολύ μεγαλύτερη κινητοποίηση στο εγγύς μέλλον από την πλευρά των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε για τον μηχανισμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για να μπει μια επιχείρηση στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών σε τράπεζες, προμηθευτές, εργαζομένους, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει πρώτα να κριθεί βιώσιμη , καθώς σε αντίθετη περίπτωση η εταιρεία θα οδηγείται σε εκκαθάριση. Για να κριθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης, θα υπάρχει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, το οποίο θα επεξεργάζεται τα οικονομικά στοιχεία της (έσοδα-έξοδα, σύνολο χρεών, περιουσιακά στοιχεία κλπ), ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις η αξιολόγηση θα γίνεται από ανεξάρτητο εκτιμητή.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς ο Κώστας Σημίτης «σφράγισε» την πολιτική ιστορία της χώρας

Στα οκτώ χρόνια πρωθυπουργίας του κατέγραψε σημαντικά βήματα για την πορεία της χώρας - Η δεύτερη …