Μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ για ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ

oaee-euro

Μικρότερες εισφορές θα πληρώνουν όσοι δηλώνουν έως 20.000 ευρώ τον χρόνο. Αυτό δηλώνει στην «Ημερησία» ο διοικητής του ΟΑΕΕ Δημήτρης Τσακίρης εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι, για τον λόγο αυτό, θα αυξηθεί ο αριθμός των ασφαλισμένων που ακόμη και σήμερα αναζητούν διάφορα τεχνάσματα αποφυγής των επιβαρύνσεων, «από απόκρυψη εισοδήματος, μη έκδοση αποδείξεων, ίδρυση παράκτιων ή άλλων εταιρειών σε τρίτες χώρες, μέχρι πληρωμή με κάρτα POS και τα χρήματα να πηγαίνουν σε άλλες γειτονικές χώρες».

Είναι γνωστό, λέει ο διοικητής του ΟΑΕΕ, ότι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και σήμερα, πριν δηλαδή από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, καταβάλλουν εισφορές ποσοστό 20% για την Κύρια Σύνταξη και 7,65% για τον Κλάδο Υγείας. Ο υπολογισμός, όμως, γίνεται επί ενός τεκμαρτού μηνιαίου εισοδήματος, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία ανήκει ο ασφαλισμένος. Ο μισθός της 1ης Α.Κ. από 1.1.2009 ανέρχεται σε 762,00€ και της 10ης υποχρεωτικής Α.Κ. σε 2.071,00€. Υπάρχουν και άλλες 4 προαιρετικές κατηγορίες. Ο μισθός της 14ης κατηγορίας ανέρχεται σε 2.564,00€. Η αλλαγή των κατηγοριών πραγματοποιείται κάθε 3 χρόνια.

Σύμφωνα με αυτό ο ασφαλισμένος που βρίσκεται στην 10η Α.Κ. καταβάλλει μηνιαία εισφορά για τον Κλάδο Κύριας Σύνταξης 414,00€ και για τον Κλάδο Υγείας 158,00€ και συνολικά 572,00€ , ήτοι για όλο το έτος 6.864,00€. Το ποσό αυτό είναι υποχρεωμένος να το καταβάλλει είτε εισέπραξε το αντίστοιχο ποσό ήτοι 25.660,00€ είτε δεν είχε καθόλου εισόδημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του TAXIS ποσοστό 80% των ασφαλισμένων δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000,00€. Ένα μικρό ποσοστό δηλώνει μέχρι 20.000,00€-25.000,00€ και το 10% δηλώνει περισσότερα από 25.000,00€.

Ένας σοβαρός λόγος που υπάρχει μεγάλος αριθμός οφειλετών οφείλεται σε αυτό ακριβώς το γεγονός ότι οι εισφορές υπολογίζονται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό το πρόβλημα φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει ο νέος νόμος, ο οποίος καθιερώνει τον υπολογισμό των εισφορών από 1-1-2017 με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα. Με αυτή τη ρύθμιση όσοι δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα μέχρι 20.000,00€ θα καταβάλουν μικρότερες εισφορές από αυτές που καταβάλουν σήμερα και θα έχουν όφελος.

Όσοι δηλώνουν μέχρι 25.000,00€ θα πληρώνουν περίπου το ίδιο ποσό που καταβάλουν σήμερα. Ως αποτέλεσμα αυτού υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση, με την έννοια ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εισφερόντων και έτσι θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτοί που δηλώνουν περισσότερα από 25.000 € θα έχουν κάποια αυξημένη εισφορά. Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός, ο νέος νόμος μεροληπτεί κάπως υπέρ των αδυνάτων και προσφέρει την ευκαιρία στους δυνατούς να συμβάλλουν περισσότερο για τη βιωσιμότητα. Κατά την άποψή μου δεν δημιουργούνται κίνητρα φοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σταμπουλίδης-ΣΚΑΪ 100,3: Σε καλά επίπεδα ο τζίρος της Κυριακής

Δικαιώθηκε η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να λειτουργήσουν τα καταστήματα την περασμένη Κυριακή, τόνισε στο …