Ποιοι δανειολήπτες μπαίνουν από τι τράπεζες σε καραντίνα τριών ετών!

trapezabank

Σε “καραντίνα” για μια ολόκληρη τριετία βάζουν οι τράπεζες τους δανειολήπτες που ρυθμίζουν τα δάνειά τους και σε αυτό το διάστημα όποιος υποπέσει έστω και για μία δόση σε καθυστέρηση, θεωρείται εκ νέου «κόκκινος». Η πίεση μάλιστα προς αυτή την κατηγορία δανειοληπτών είναι και πιο έντονη από τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες αφού εποπτικά είναι κρίσιμο για τα πιστωτικά ιδρύματα να τους κρατήσουν στο πράσινο.

Σύμφωνα με τους κανόνες που καλούνται να τηρήσουν οι τράπεζες, κάθε προβληματικό δάνειο μπαίνει σε στενή παρακολούθηση για τρία έτη μετά τη ρύθμισή του και αν σε αυτό το διάστημα, παραληφθεί ακόμη και μία δόση, χαρακτηρίζεται εκ νέου μη εξυπηρετούμενο.

Όπως σημειώνει το mononews.gr, ένα ενήμερο δάνειο που συμπληρώνει τρεις μήνες σε καθυστέρηση, περιλαμβάνεται αυτομάτως στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs). Όταν γίνει η ρύθμιση, βγαίνετε από τα NPLs αλλά παραμένει στα NPEs μέχρι να συμπληρωθούν 12 μήνες κανονικής εξόφλησης των δόσεων.

Και στη συνέχεια όμως και για δύο ακόμη χρόνια, τα ρυθμισμένα δάνεια που έχουν μείνει στο «πράσινο» για ένα έτος, μεταφέρονται στην κατηγορία των performing forborne loans, δηλαδή ενήμερων αλλά ρυθμισμένων. Η παραμονή τους εκεί για δύο έτη, τα φέρνει εκ νέου σε κανονικότητα, εάν σε αυτό το διάστημα συνολικά της τριετίας δεν έχει χαθεί ούτε μία πληρωμή.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι εύλογη η προσπάθεια των τραπεζών να πιέσουν τους .. ρυθμισμένους δανειολήπτες να μείνουν ενήμεροι. Μάλιστα, καθώς όσο διαφαίνονται καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και διατήρηση των συνθηκών οικονομικής δυσπραγίας, την ίδια στιγμή που οι φόροι αυξάνονται, και ροκανίζουν τους πόρους των πολιτών, οι τραπεζίτες φοβούνται ότι οι στόχοι «δεν βγαίνουν» και ήδη εξαρχής ο SSM θα αρχίσει να μοιράζει κίτρινες κάρτες.

Οι τράπεζες υποχρεούνται να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια κατά 40 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τρεισήμισι ετών με ένα πλάνο που περιλαμβάνει κατά 70% μακροχρόνιες ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις και κατά 30% πωλήσεις δανείων ή collaterals, ή ρευστοποιήσεις.

Σε πρώτη φάση στόχος των τραπεζών, με το φόβητρο των πλειστηριασμών, είναι να πιάσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τους οποίους προσεγγίζουν είτε τηλεφωνικά ή με επιστολές, και ενημερώνουν ότι τους έχουν χαρακτηρίσει μη συνεργάσιμοι και ότι θα προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες, ακόμη και σε περιπτώσεις πρώτης κατοικίας.

Γενικότερα, οι τράπεζες επιδιώκουν τις μακροχρόνιες ρυθμίσεις και καθώς δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ που χαρακτηρίζονται NPLs δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί, υπάρχει η δυνατότητα να διασωθούν.


 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο - Κλείσιμο: Με άνοδο 0,40% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών

Συνολικά κινήθηκαν 119 τίτλοι εκ των οποίων οι 60 ανοδικά, οι 38 πτωτικά ενώ 21 …