Τίτλοι τέλους για Εργατικό Κέντρο; Αιτήσεις διάλυσής του!

louketo1-600x250
Την απόφασή τους να διαλύσουν κάτω από το βάρος των οικονομικών προβλημάτων και των αξιώσεων σε βάρος του από το Δημόσιο, το Εργατικό Κέντρο της Φθιώτιδας κατέθεσαν με μεγάλη πλειοψηφία οι αντιπρόσωποι των σωματείων σε μία θυελλώδη συνεδρίαση που εξελίχθηκε στη Λαμία.
Το Εργατικό Κέντρο της Φθιώτιδας  πλέον τώρα βλέπει ως μονόδρομο την τακτική που ακολουθούσαν στο παρελθόν οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες:
  • Να διαλυθεί το συγκεκριμένο σχήμα και να προκύψει καινούργιο στη συνέχεια.
  • Ήδη στο Εργατικό Κέντρο υπάρχουν απαιτήσεις, με δικαστικές αποφάσεις, που φτάνουν κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ.
  • Έως σήμερα έχουν σφραγιστεί οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τα απαραίτητα, ενώ συγχρόνως έχουν μπλοκάρει και οι τραπεζικοί λογαριασμοί, τόσο του πρώην προέδρου του Χρήστου Κόρκου όσο και του νυν προέδρου του Κώστα Τσάμη.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανακοινώνει το dikaiologitika.gr, ότι στο πόρισμα του το ΣΔΟΕ από το 2013 περιγράφει ένα σκηνικό με ανύπαρκτα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης να εξελίσσονται στην περιοχή, με εργαζόμενους να καταρτίζονται αλλά στη συνεχεία όταν κλήθηκαν από το ΣΔΟΕ δεν αναγνώριζαν τις υπογραφές τους στα παρουσιολόγια.
Την ίδια στιγμή το Εργατικό Κέντρο, που μπορεί να μην έχει την ουσιαστική ευθύνη για τη διοργάνωση των επίμαχων σεμιναρίων, αναφέρεται ως ο φορέας που τα οργανώνει με συνέπεια να καταλογιστούν σε αυτό τα πρόστιμα.
  • Στο πολυσέλιδο πόρισμα του ΣΔΟΕ είχε εντοπιστεί ότι η διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων έφτανε το ύψος των 12 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο όμως ένα μεγάλο μέρος από αυτά δικαιολογήθηκαν στη συνέχεια χωρίς να μπορέσει όμως το Εργατικό Κέντρο να σωθεί απ' αυτή την κατάσταση, παρά το γεγονός ότι δεν φέρει ουσιαστική ευθύνη, καθώς θεωρείται τυπικά υπεύθυνο για την εξέλιξή του και του έχουν καταλογιστεί υπέρογκα ποσά που δεν μπορεί να τα πληρώσει.
Μάλιστα με βάση το πόρισμα του ΣΔΟΕ οι φερόμενοι ως καταρτιζόμενοι που τα ονόματά τους κυριαρχούσαν στα προγράμματα είχαν δηλώσει πως δεν είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια παρά το γεγονός ότι υπήρχαν καταστάσεις με τις αμοιβές τους.
Με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα του ΣΔΟΕ, επιτήδειοι σε όλη αυτή την ιστορία ήταν τα διάφορα ιδιωτικά ΚΕΚ και συμβουλευτικές εταιρείες κάτω από τις οποίες εξελίσσονταν ένα ιδιότυπο σκηνικό το οποίο ακουμπούσε και τις παρυφές του αρμόδιου υπουργείου που χρηματοδοτούσε τα προγράμματα. Πάραυτα το "μάρμαρο" πλήρωσε το Εργατικό Κέντρο και εκπρόσωποι του, που ουδεμία σχέση και ευθύνη είχαν με τυχόν παρατυπίες των ΚΕΚ.
Κατά τη διάρκεια της θυελλώδους γενικής συνέλευσης του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, η ΠΑΣΚΕ με τη ΔΑΚΕ που έχουν την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου, είχαν συμφωνήσει να προχωρήσουν με αίσθημα ευθύνης στην πρόταση για τη τυπική διάλυσή του.
Αντίθετα η ΔΑΣ που πρόσκειται στο ΚΚΕ είχε αντιρρήσεις, παρά το γεγονός ότι δεν αναλάμβανε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, περιοριζόμενη στις στερεότυπες πλέον καταγγελίες πως "αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της ηγεσίας των παραταξιακών δυνάμεων στο εργατικό κίνημα".
Από την πλευρά τους, τα στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή τονίζουν πως δεν υπάρχει καμία ευθύνη για όλα όσα τους καταλογίζουν και ότι όλο αυτό το σκηνικό είχε σχέση με διάφορες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο των σεμιναρίων κατάρτισης και είχαν αναλάβει τη διαχείριση των συγκεκριμένων προγραμμάτων που χρηματοδοτούσε το υπουργείο Εργασίας. Όλοι γνωρίζουν πως τα Εργατικά Κέντρα ούτε διαχειρίζονται, ούτε έχουν την ευθύνη υλοποίησης των προγραμματων.
Το σχέδιο βάσει των όσων ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των αντιπροσώπων που αποφασίστηκε η διάλυση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, ακολουθεί τη διάλυση της συγκεκριμένης υφιστάμενης θεσμικής δομής και με την ίδρυση στη συνέχεια μιας άλλης θα μπορέσει το Εργατικό Κέντρο να σταθεί στα πόδια τους και να απεγκλωβιστεί από τις οικονομικές απαιτήσεις αφού περιμένουν πως θα αλλάξει ονομασία και Α.Φ.Μ. και δεν θα κουβαλά τα προβλήματα τα οποία κυριαρχούν σ' αυτή τη φάση που το έχουν παραλύσει.

Προς αυτή την κατεύθυνση κάποια συνδικαλιστικά στελέχη θεωρούν ότι ακόμη και να προχωρήσει δεν πρόκειται να απαλλάξει τόσο τα συνδικαλιστικά στελέχη από αυτά τα προβλήματα των οφειλών του στο δημόσιο.

Στην πολύωρη συνεδρίαση των αντιπροσώπων των σωματείων διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, καθώς τα χρήματα είναι υπέρογκα και δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν, ενώ την ίδια στιγμή ακόμη και στελέχη που πέρασαν από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και είχαν ευθύνη και υπογραφή εκτός από το γεγονός ότι παραπέμπονται στη δικαιοσύνη, βλέπουν να είναι σε βάρος τους και οι αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων στα οποία είχαν προσφύγει για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Οι σφραγισμένοι λογαριασμοί για τις συγκεκριμένες απαιτήσεις και την επιστροφή των χρημάτων σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό πρόβλημα σε στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος τα οποία πλέον αντιμετωπίζουν και θέμα επιβίωσης, δίχως τα ίδια να φέρουν ουσιαστική ευθύνη.

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες γνωρίζουν την άδικη ταλαιπωρία που υφίσταται το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και τα στελέχη του, εν τούτοις επιλέγουν να τους "κρατούν ομήρους", μη επιλύοντας πολιτικά το ζήτημα, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις στις μνημονιακές πολιτικές επιλογές. Τουλάχιστο έτσι πιστεύουν, αφού η μέχρι σήμερα πορεία του Εργατικού Κέντρου ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ και μαχητική είναι και όπως όλα δείχνουν, έτσι θα συνεχίσει.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης μέχρι τα τέλη Ιουνίου

Την εκτίμηση ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές …