Καθορίζεται η φορολόγηση της «σκιώδους» ενοικίασης καταλυμάτων

diakopesforoix

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με συναρμόδια υπουργεία, για την φορολογική αντιμετώπιση του φαινομένου της σκιώδους φιλοξενίας τουριστών σε σπίτια ή σε ιδιωτικές εξοχικές βίλες, κυρίως μέσω ειδικών ιστοσελίδων που προβάλλονται σε όλον το κόσμο.

Όπως αποκαλύπτεται από τον τόμο των 130 σελίδων με τον απολογισμό του έργου του τέως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κυρίου Τρύφωνα Αλεξιάδη, το σχέδιο περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

1. Τη δημιουργία μητρώου καταλυμάτων του εκμισθώνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και τη σύνδεση κάθε καταλύματος με αντίστοιχο Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου.

2. Τη σύναψη συμφωνιών με τις διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες στην φορολογική διοίκηση για τα εκμισθούμενα ακίνητα.

3. Τη διενέργεια ελέγχων από μικτά κλιμάκια για την εξασφάλιση συμμόρφωσης ως προς το δημιουργούμενο μητρώο.

4. Την επιβολή διοικητικών και φορολογικών προστίμων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού συμφώνησαν να προωθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις για τη συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της σκιώδους φιλοξενίας. Το "πακέτο" των προωθούμενων ρυθμίσεων μάλιστα, αποτελεί ήδη αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

Βάσει των προωθούμενων ρυθμίσεων, όλοι όσοι επιθυμούν να μισθώσουν βραχυπρόθεσμα το ακίνητό τους οφείλουν να τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, οι οποίες στοχεύουν στην προάσπιση του υγιούς ανταγωνισμού και στη διασφάλιση ενός ελαχίστου επιπέδου ποιότητας των προς εκμίσθωση ακινήτων.

Τα βασικά σημεία του, υπό διαπραγμάτευση, σχεδίου ρυθμίσεων έχουν, αναλυτικά, ως εξής:

α) Ο υποψήφιος εκμισθωτής πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο και να εγγραφεί σε ειδικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οποίο θα αποτελεί την ταυτότητα τού προς εκμίσθωση ακινήτου και θα συνοδεύει κάθε συναλλαγή. Η μη συμμόρφωση θα επισύρει πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

β) Τίθεται όριο στον αριθμό των εκμισθουμένων ακινήτων ανά εκμεταλλευτή και στην ετήσια διάρκεια της μίσθωσης.

γ) Επιβάλλεται φόρος βραχυχρόνιας μίσθωσης ίσος με το 5% επί της αξίας της διανυκτέρευσης, ο οποίος θα αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο από οποιονδήποτε λειτουργεί ως ενδιάμεσος (κυρίως από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες).

δ) Οι εκμεταλλευτές τέτοιων ακινήτων θα θεωρούνται ότι αποκτούν εισόδημα από ακίνητα και όχι από επιχειρηματική εκμετάλλευση. Έτσι, η πλειοψηφία των εκμισθωτών που διαθέτουν ένα ή δύο ακίνητα τα οποία εκμισθώνουν και αποκτούν εισόδημα έως και 12.000 ευρώ το χρόνο θα φορολογούνται με τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή 15%.

Αντίθετα όσοι υποκρύπτονται πίσω από την οικονομία του διαμοιρασμού και λειτουργούν σκιώδη ξενοδοχειακά καταλύματα αποκτώντας υψηλά εισοδήματα χωρίς, μέχρι σήμερα, να αποδίδουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, θα επιβαρύνονται με φορολογικούς συντελεστές 35% και 45% επί των ακαθαρίστων κερδών τους, κάτι που θα αποτελεί αντικίνητρο στις περιπτώσεις αυτές.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σήμερα η κοινή επίσκεψη Μηστοτάκη Ιερώνυμου στο Δήλεσι - Τι είπε στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός για την Εκκλησία, την πίστη και τα πολιτικά του σχέδια

Η κοινή παρουσία του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Δήλεσι «μεταφράζεται» ως μια νέα …