Δρομολογημένες σε συνθήκες ασφάλειας, είναι οι εξελίξεις γύρω από τον όμιλο της MIG με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες που εκτείνονται από τον κλάδο των τροφίμων, την υγεία και την ακτοπλοΐα μέχρι την πληροφορική.
Mε ισχυρούς παίκτες στο μετοχικό της κεφάλαιο, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, που ελέγχει το 31,2% και το Dubai Group με 14,2%, είναι προφανές, σύμφωνα με την αγορά, ότι ο όμιλος έχει όλες τις προϋποθέσεις και να σταθεί στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, (σ.σ. κάτι που αναγνωρίζεται από την ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του 2016), αλλά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται.
Στο δημοσίευμά τους τα "Παραπολιτικά", αναφέρουν ότι ο όμιλος της MIG έχοντας σοβαρή παρουσία σχεδόν στο σύνολο των χωρών της Βαλκανικής, αυτή τη στιγμή απασχολεί περί τις 11 χιλιάδες εργαζόμενους, με προφανή την αγωνία από την απώλεια του εμπνευστή του, του Ανδρέα Βγενόπουλου που πριν από μία εβδομάδα έφυγε από τη ζωή. Το ερώτημα που πλανάται στην αγορά είναι τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα μετά την απώλεια Βγενόπουλου. Από τις πρόσφατες διοικητικές αλλαγές που είχαν λάβει χώρα στη MIG το περασμένο καλοκαίρι, ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε περιοριστεί στο ρόλο του απλού μέλους στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου. Ο ίδιος ανέκαθεν κρατούσε χαμηλούς τόνους αναθέτοντας ρόλους σε ανθρώπους κλειδιά που ήξεραν εκ των έσω τη διοικητική οργάνωση και δομή των εταιρειών που απαρτίζουν τον όμιλο της MIG.
Ο κ. Αθ. Παπανικολάου πριν από την Vivartia και την Everest ήταν για 3,5 χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Βενέτης και για 8 χρόνια στην Carrefour Continent της οποίας υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος. Αποτελεί στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του των μετόχων, το οποίο αναδείχθηκε στη θέση του CEO με τη σύμφωνη γνώμη και του κ. Μ. Σάλλα, πρώην προέδρου στην Τράπεζα Πειραιώς. Μία συμφωνία που έφερε στη θέση του προέδρου της MIG τον κ. Στ. Λεκκάκο, β΄αντιπρόεδρο με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Τράπεζα Πειραιώς, ακόμα και μετά την αποχώρηση Σάλλα από το τιμόνι της τράπεζας.
Όπως προκύπτει από την έκθεση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, ο πρωταρχικός στόχος της διοίκησης της MIG είναι η αναδιάρθρωση του δανεισμού, που όμως, επίσης έχει δρομολογηθεί με τις πιστώτριες τράπεζες. Σημαντικό στοιχείο δε, είναι ότι η ωρίμανση των ομολογιακών δανείων που έχει η MIG αφορά στις χρονιές 2019 και 2020, ενώ το κουπόνι, παρά την άσχημη οικονομική θέση της χώρας θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, κοντά στο 5%, όταν υπάρχουν περιπτώσεις άλλων εισηγμένων που δανείζονται με 7, έως και 10%. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος της MIG, παρά το πάγωμα που έφερε στην αγορά η απώλεια του Ανδρέα Βγενόπουλου, βρίσκεται στη φάση της περαιτέρω ενδυνάμωσής του. Αφενός αναδιαρθρώνοντας τον υφιστάμενο δανεισμό, αφετέρου «χτυπώντας» νέες δουλειές.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Attica Group η οποία συνεχώς επεκτείνεται στις γραμμές της Μεσογείου, αλλά και της Φλόριδα στις ΗΠΑ με προορισμό την Κούβα. Οι διοικητικές εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς στην παρούσα φάση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν αγγίζουν τον όμιλο της MIG, παρά το γεγονός ότι η μετοχή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών αντικατοπτρίζει μία κεφαλαιοποίηση ύψους 108 εκατ. ευρώ. Αυτό και μόνο είναι αποτρεπτικό στην παρούσα φάση να συζητήσει το ενδεχόμενο πώλησης η τράπεζα, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.
Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με την αγορά, είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της MIG. Ο όμιλος εμφάνισε στο εξάμηνο πωλήσεις πάνω από 523 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων, 68,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% σε σχέση με πέρσι και παρά τις απαιτήσεις που είχε ο όμιλος από τον Μαρινόπουλο. Δηλαδή, η δυναμική της MIG είναι κάτι περισσότερο από δεδομένη και με μετρητά στα ταμεία της περισσότερα από 121 εκατ. ευρώ. Για την ιστορία η MIG αποτελεί εξ ολοκλήρου δημιούργημα του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Η Marfin εισέρχεται έμμεσα στο Χ.Α., με την απόκτηση της Μεσογειακής ΑΕΧΧ το 1998, και συνεχίζεται όταν ο εισηγμένος εκτυπωτικός όμιλος Επιφάνεια - Ιντερτύπ μετονομάζεται σε Marfin Comm A.E. Συμμετοχών. Τα επόμενα χρόνια μέσω της Marfin Comm ο Ανδρέας Βγενόπουλος ξεκινάει έναν χορό επενδύσεων και συμμετοχών φτάνοντας στο σήμερα, όπου η MIG ελέγχει τρεις κορυφαίους στους κλάδους τους ομίλους, τη Vivartia, την Attica Group και το Υγεία.
Το χαρτοφυλάκιο των βασικότερων επενδυτικών τοποθετήσεων της MIG συμπληρώνουν οι Singular Logic, Sunce Bluesun, Hilton Κύπρου και JSC Robne Kuce Beograd (RKB). Ο ίδιος διεκδικούσε εδώ και χρόνια αποζημίωση για λογαριασμό του ομίλου, άνω των 800 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της απαξίωσης της συμμετοχής της MIG στη Marfin Popular Bank, την ίδια στιγμή μάλιστα που η Κυπριακή Δημοκρατία τον κατηγορούσε για καταχρηστική διαχείριση, από την οποία όμως δεν προέκυψε τελικά κατηγορία. Αξίζει, όμως, να σημειώσουμε ότι ακόμη και μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του ήταν στο επίκεντρο της «δικαστικής δημοσιότητας» εξαιτίας της έντονης αντιπαράθεσης κυρίως με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.