Άρωμα Ιρλανδίας στην ρύθμιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων

bankoldphotosbank1391682140

Σε εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο για λύση τύπου Ιρλανδίας στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Τι έκαναν στην Ιρλανδία; Διέγραψαν μέρος του στεγαστικού, υπό προϋποθέσεις. Και ποιες είναι αυτές; Η πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη, η οικονομική του κατάσταση, οι πληρωμές που έχει κάνει στο παρελθόν και το προφίλ του, το οποίο θα εξετάζεται λεπτομερώς, κατά το ρεπορτάζ από το "Παρασκήνιο".

Νομικοί επισημαίνουν: «Η εμπειρία που έχουμε πλέον από τη διεθνή πρακτική είναι η διαδικασία του κουρέματος. Αυτό θα συνδέεται με την αρνητική καθαρή αξία του υποθηκευμένου ακινήτου – δηλαδή ο λόγος του ύψους του στεγαστικού δανείου προς την εμπορική αξία του ακινήτου».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν ότι «αν το ακίνητο έχει αρνητική καθαρή αξία, δηλαδή αφαίρεση υπολοίπου δανείου από την εμπορική αξία, θα έχουμε το κούρεμα».

Δηλαδή: Αν κάποιος δανειολήπτης έχει υπόλοιπο δανείου 200.000 ευρώ και το ακίνητό του εκτιμηθεί από την τράπεζα 150.000 ευρώ, τότε έχει αρνητική καθαρή αξία 50.000 ευρώ.

Εδώ τι γίνεται; Οι τραπεζικοί απαντούν: «Θα κουρεύεται αυτό το ποσό, αφού πρώτα ο δανειολήπτης δεν μπορεί να το πληρώνει».

Υπάρχουν, όμως, πολλές προϋποθέσεις για να φτάσουμε έως εδώ. Το πιο σημαντικό είναι «ο βασικός διαχωρισμός όσων βρίσκονται σε αδυναμία και όσων στρατηγικά δεν πληρώνουν…».

Προσθέτουν, ακόμη οι νομικοί, ότι «το όλο εγχείρημα απαιτεί σαφήνεια στην καταγραφή της εμπορικής αξίας του ακινήτου και τη διαφορά οφειλής με εμπορική αξία. Γι’ αυτό επείγει η πλήρης εξομοίωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές αξίες. Μόνο με αυτές τις πρώτες κινήσεις θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε…».

Όλα αυτά δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση, αλλά είναι αποκλειστικά θέμα των τραπεζών. Αυτός είναι και ο κυρίαρχος λόγος που οι τράπεζες θέλουν, όπως αναφέρει και ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος, διαγραφή μέρους ή όλου. Μάλιστα, η ΤτΕ τονίζει ότι «είναι δυνατή η οριστική διαγραφή μέρους της συνολικής απαίτησης του ιδρύματος, ώστε η εναπομείνασα οφειλή να διαμορφωθεί σε ύψος που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά».

Αξίζει να τονιστεί ότι προβλέπεται ολική διαγραφή της οφειλής, όταν δεν υπάρχουν ρευστοποιήσιμα στοιχεία και δεν αναμένεται περαιτέρω ανάκτηση.

Τι επιδιώκεται, όμως, με την εξέλιξη αυτή; Σύμφωνα με νομικούς και οικονομικούς κύκλους:

  • Μείωση σε πλειστηριασμούς ακινήτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους.
  • Αποφυγή καταστάσεων που προκαλούν εντάσεις.
  • Πέρασμα σε ξένα funds πακέτων δανείων.
  • Το όλο σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα τον Ιανουάριο

Η τελική τιμή καταναλωτή να διαμορφώνεται κοντά στα 14 σεντς - Αναλυτικά το πώς διαμορφώνονται …