Καλώς να το δεχτούμε και το «Μητρώο Πλούτου»

mhtrvo-ploutou

Πλέγμα δράσεων σε έξι επίπεδα για την αποκάλυψη κρυφού πλούτου σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με στόχο να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ όπου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με στελέχη του IRS. Στόχος, η Φορολογική Διοίκηση να αντιγράψει μεθόδους της αμερικανικής φορολογικής αστυνομίας οι οποίες ταιριάζουν στα ελληνικά δεδομένα.

Προς το παρόν, το σχέδιο των έξι σημείων το οποίο ενσωματώνεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει:

  • εντοπισμό αδήλωτων καταθέσεων, μέσω διασταυρώσεων στις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή και του εξωτερικού
  • υποβολή αιτημάτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ για την παροχή στοιχείων αναφορικά με την απόκτηση και κατοχή περιουσιακών στοιχείων από έλληνες πολίτες
  • χρήση τεχνικής βοήθειας αναφορικά με την αξιοποίηση των δεδομένων
  • δημιουργία Μητρώου Πλούτου σε διασύνδεση με το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών
  • συγκεκριμένα μέτρα για την είσπραξη των φόρων που αντιστοιχούν σε εισοδήματα από οφσόρ εταιρείες
  • ανταλλαγή  πληροφοριών με την Οικονομική Αστυνομία ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων.

Από το επόμενο έτος, παράλληλα, μπαίνει σε πρακτική εφαρμογή η συμφωνία για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών ανάμεσα σε περισσότερες από εκατό χώρες του ΟΟΣΑ, η οποία ρίχνει τα τείχη του τραπεζικού απορρήτου ακόμα και για τις ελβετικές τράπεζες (το 2018).

Η πρώτη συγκομιδή στοιχείων, έως τον Σεπτέμβριο του 2017, θα αφορά περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς Θεματοφυλακής (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία) σε εξήντα χώρες του κόσμου.

Στην πρώτη ομάδα συνεργάσιμων χωρών από το 2017 περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Αυστρίας η οποία θα ενταχθεί από το 2018. Στη δεύτερη ομάδα, από το 2018, μπαίνουν στο παιχνίδι της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ άλλων η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ανδόρα, το Χονγκ Κονγκ, η Ρωσία και η Σιγκαπούρη.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα τον Ιανουάριο

Η τελική τιμή καταναλωτή να διαμορφώνεται κοντά στα 14 σεντς - Αναλυτικά το πώς διαμορφώνονται …