Εξαπάτηση ασφαλισμένων με τις εισφορές υπέρ ΟΕΚ για τις Εργατικές Κατοικίες;

Σε καταγγελία κατά του υπουργείου εργασίας και της υπουργού, σχετικά με τις προβλέψεις για την εκπόνηση προγραμμάτων στέγασης από τον ΟΑΕΔ που έχει απορροφήσει τις υπηρεσίες του ΟΕΚ,  προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων του πρώην ΟΕΚ, μιλώντας τόσο για ουσιαστική απουσία στην πρόβλεψη αυτή, όσο και για εξαπάτηση των ασφαλισμένων, που θα συνεχίσουν να καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ, για την παραχώρηση 11.500 κατοικίων με δόσεις σε δικαιούχους, αλλά "δεν θα υπάρξει κανένα πρόγραμμα στέγασης και τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε προγράμματα ανεργίας!".

Η ανακοίνωση:

"Κατατέθηκε η πολυδιαφημισμένη από το Υπουργείο Εργασίας, τροπολογία για τη ρύθμιση έκδοσης των οριστικών παραχωρητηρίων των εργατικών κατοικιών του ΟΕΚ.

Ο καθολικός διάδοχος μετά την κατάργηση του ΟΕΚ είναι πλέον ο ΟΑΕΔ.Στα πλαίσια λοιπόν των υποχρεώσεων του ΟΑΕΔ ως καθολικού διαδόχου των στεγαστικών παροχών του ΟΕΚ εδώ και αρκετούς μήνες είχε συσταθεί επιτροπή με τη συμμετοχή υπαλλήλων που προέρχονται από τον ΟΕΚ για τη επίλυση της χρόνιας εκκρεμότητας.

  • Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι με την παράδοση των κλειδιών των εργατικών κατοικιών στους δικαιούχους παραδίδετο και το προσωρινό παραχωρητήριο με την υποχρέωση ενός συμβολικού τιμήματος μέχρι την έκδοση του οριστικού καθορισμού του κόστους που θα πλήρωναν οι δικαιούχοι ανά οικισμό.

Με την προτεινόμενη τροπολογία ορίζεται ως υπεύθυνο το ΔΣ του ΟΑΕΔ το οποίο θα προτείνει στο Υπουργείο Εργασίας τις λεπτομέρειες και τον τρόπο εξόφλησης και τις δόσεις μετά την έκδοση των οριστικών παραχωρητηρίων.

Δηλαδή αφενός θα πρέπει να αποφασιστεί από τον ΟΑΕΔ το τίμημα αφετέρου θα πρέπει κατόπιν να εκδοθούν οι Υπουργικές Αποφάσεις που θα αναλύουν και εξειδικεύουν τον τρόπο εξόφλησης σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας θα αυξηθούν και θα ανέλθουν στις 360 μηνιαίες δόσεις.

  • Κατόπιν θα πρέπει οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΟΕΚ να ξεκινήσουν όλη εκείνη την μελέτη των φακέλων όλων των δικαιούχων που ξεπερνούν τις 11.000 σε όλη την Ελλάδα για να μπορέσουν τελικώς οι δικαιούχοι να προχωρήσουν στη ρύθμιση .

Εδώ όμως τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα αφού αρκετοί υπάλληλοι μηχανικοί (πάνω από τους μισούς) που είχαν εξιδεικευμένες γνώσεις του αντικειμένου έχουν φύγει από τον ΟΑΕΔ αφού οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι τρεις Διοικήσεις του ΟΑΕΔ που ανέλαβαν μετά το 2012 της κατάργησης του ΟΕΚ, (Κικίλιας, Αμπατζόγλου, Καραμεσίνη) όχι μόνο δεν μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της στέγασης του ΟΕΚ αλλά έχουν κάνει και τα πάνδεινα ώστε να απαξιωθούν οι μηχανικοί και να τους αναγκάσουν να φύγουν είτε με συντάξεις είτε με μετατάξεις-αποσπάσεις σε άλλες τεχνικές υπηρεσίες του Δημοσίου.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε και το γεγονός ότι όποτε ο Σύλλογος έχει προσπαθήσει να αναλύσει το θέμα στον ΟΑΕΔ, έχει πέσει σε τοίχο αφού οι μηχανικοί εργάζονται σε αλλότρια καθήκοντα στον ΟΑΕΔ και σύμφωνα με τη Διοικήτρια ΟΑΕΔ Μ.Καραμεσίνη ειναι αναντικατάστατοι σε ορισμένα ΚΠΑ2 ΟΑΕΔ για να χορηγούν επιδόματα ανεργίας και να σφραγίζουν τις κάρτες.

  • Το σημαντικότερο όμως στη κατάθεση της τροπολογίας δεν είναι το θέμα της στελέχωσης των υπηρεσιών με μηχανικούς και υπαλλήλους του ΟΕΚ αλλά δύο άλλα ζητήματα που αφορούν τον μοναδικό πλέον δημόσιο φορέα στέγασης, τον ΟΑΕΔ.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι στη προτεινόμενη νέα δομή του Οργανογράμματος του ΟΑΕΔ δεν προβλέπεται ούτε σε Δομή της Διοίκησης ούτε στην περιφέρεια, ένα στοιχειωδώς τμήμα παροχών στέγασης. Απτή απόδειξη ότι δεν προγραμματίζεται κανένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα παρότι προβλέπεται ότι από τη ρύθμιση μόνο του κόστους των εργατικών κατοικιών θα εισρεύσουν στον ΟΑΕΔ έσοδα της τάξης των 270 εκ. ευρώ.

Αλλά τα δυσάρεστα για τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να πληρώνουν τις εισφορές τους (1%) για τη στέγαση δεν σταματούν εδώ.

Στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία χτες στο Δ.Σ του ΟΑΕΔ, πραγματοποιήθηκε πλήρης ενημέρωση για τα οικονομικά δεδομένα του 2016. Οι εισφορές των εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ 1% & Εργατικής Εστίας (0,35 %) απέφεραν πάνω από 250 εκ ευρώ έσοδα για το Κράτος. Το ΙΚΑ όμως απέδωσε στον ΟΑΕΔ για πρώτη φορά μετά το 2011, 40 εκ € (2011-2015 απέδωσε μόνο 2 εκ €) .

Επιπλέον των 40 εκ € που ο ΟΑΕΔ εισέπραξε για τον ΟΕΚ & ΟΕΕ το 2016, εισέπραξε επιπλέον 40 εκ € από τις δόσεις των δανείων που έχει χορηγήσει από ίδια κεφάλαια ο ΟΕΚ.

  • Για τα συνολικά 80 εκ € που ο ΟΑΕΔ εισέπραξε από τους εργαζόμενους δεν εκπόνησε κανένα απολύτως πρόγραμμα στέγασης για το 2016 αλλά και ούτε καν προγραμματίζει και τίποτα σχετικό για το 2017.
  • Το απαράδεκτο όμως της διαχείρησης της στέγασης από τον ΟΑΕΔ συνεχίζεται και με την προτεινόμενη τροπολογία που έχει κατατεθεί για την ρύθμιση των δόσεων των εργατικών κατοικιών.

Σε αυτήν την ρύθμιση, και συγκεκριμένα στην αιτιολογική έκθεση αναγράφεται ότι στον Ν.4144/13 ΔΕΝ αναφέρεται ρητά η κατασκευή εργατικών κατοικιών από τον ΟΑΕΔ.

Αυτό όμως αναιρείται από την φράση του νομοθέτη σε προηγούμενο άρθρο που ορίζει ότι ο ΟΑΕΔ ΄΄ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΟΕΚ”.

Συνεπώς τι είδους καθολικός διάδοχος είναι αφού δεν μπορεί να εκτελεί το κυριότερο αντικείμενο του ΟΕΚ, την κατασκευή των εργατικών κατοικιών;

Αλλά το επίσης απαράδεκτο της ρύθμισης αφορά το που θα κατευθυνθούν τα έσοδα από την ρύθμιση. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του ΟΕΚ , τα έσοδα δημιουργούσαν ένα στεγαστικό ανακυκλούμενο κεφάλαιο το οποίο χρηματοδοτούσε νέα προγράμματα στέγασης. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, η Κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει προγράμματα ανεργίας αντί τα νέα προγράμματα στέγασης. Έτσι αναλύει και στην αιτιολογική έκθεση ότ θα υπάρχει ελάφρυνση του προϋπολογισμού του Κράτους για την καταπολέμηση της ανεργίας.

  • Δηλαδή τα χρήματα για τη στέγαση των εργαζομένων θα κατευθυνθούν για τη καταπολέμηση της ανεργίας (παρανόμως) με αποτέλεσμα το Κράτος να δίνει συνεχώς λιγότερα.

Όλη η αιτιολογική έκθεση και η τροπολογία στα επισυναπτόμενα αρχεία".

Ο Σύλλογος επικαλείται για την καταγγελία του, την τροπολογία που κατατέθηκεπρος ψήφιση στη Βουλή

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …