ÐÉÓÔÙÔÉÊÇ ÊÁÑÔÁ (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Το αφορολόγητο σε τιμές, από τις δαπάνες με κάρτα(Πίνακας)

Ένα ποσοστό του εισοδήματός τους που μπορεί να φθάνει ακόμη και το 20% θα πρέπει να δαπανήσουν υποχρεωτικά από το 2017 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπουν ποσοστό από 10% έως και 20% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος.

Ειδικότερα, η κλίμακα που λειτουργεί προοδευτικά (ανά κλιμάκιο) έχει ως εξής:

 

Εφόσον ο μισθωτός δεν δαπανά το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό τότε για το ποσό δαπάνης με κάρτα που του λείπει καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο 22%.

Παραδείγματα

1) Συνταξιούχος έχει ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ. Θα πρέπει να δαπανήσει με κάρτα τουλάχιστον το ποσό των 1.750 ευρώ (10% για τα πρώτα 10.000 και 15% για τα υπόλοιπα 5.000). Αν ο ίδιος έχει δαπανήσει τελικά με κάρτα το ποσό των 750 ευρώ, τότε για τα 1.000 ευρώ που δεν δαπάνησε με κάρτα αν και υποχρεούται θα κληθεί να πληρώσει φόρο 22%, δηλαδή 220 ευρώ

2) Μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ. Θα πρέπει να δαπανήσει με κάρτα τουλάχιστον 5.000 ευρώ. Αν τελικά δαπανήσει 3.000, τότε για τα 2.000 ευρώ που δεν δαπάνησε με κάρτα θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 22% ή 440 ευρώ.

Από τις διατάξεις που κατατέθηκαν προκύπτει όπως κατέγραψε το capital.gr, ότι η δαπάνη με κάρτα θα εφαρμοστεί στη θέση της ελάχιστης απαιτούμενης δαπάνης αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, δηλαδή την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων που ίσχυε. Πρόκειται δηλαδή για τον κωδικό 049 της φορολογικής δήλωσης και τα ελάχιστα ποσά με κάρτα θα υπολογιστούν με βάση το οικογενειακό εισόδημα από μισθούς και συντάξεις.

Τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές πληρωμές θα συγκεντρώνονται αυτόματα από το υπουργείο Οικονομικών.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Ποιοι θα έχουν από φέτος πλήρη απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος - Σε ποιους δεν …