Members of the New England College of Business graduating class of 2014 receive their diplomas during commencement exercises in Boston, Saturday, May 17, 2014. Gretchen Ertl/AP Images for New England College of Business ORG XMIT: NYOTK125

Πανεπιστήμιο και υψηλή μισθοδοσία(Πίνακες)

Μία πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορεί να επεκτείνει το μυαλό σας και παράλληλα να «φαρδύνει» το πορτοφόλι σας. Στοιχεία του ΟΟΣΑ, από μία λέσχη πλούσιων χωρών, δείχνουν ότι οι απόφοιτοι πανεπιστημίων μπορούν να αναμένουν πολύ μεγαλύτερες αποδοχές από εκείνους που δεν διαθέτουν κάποιο ακαδημαϊκό πτυχίο.

Το μέγεθος, ωστόσο, αυτής της πριμοδότησης ποικίλλει. Για παράδειγμα, στην Ιρλανδία από το 2000 έως σήμερα το ποσοστό ανεργίας σε ανθρώπους ηλικίας -με κατοχή πτυχίου- κάτω των 35 ετών και με πτυχίο έχει διογκωθεί στο 8% και 20% για όσους δεν έχουν σπουδάσει. Το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται, στο 40%, για όσους μάλιστα έχουν εγκαταλείψει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πλέον, ο πλούτος των χωρών κατευθύνεται προς τους εργαζόμενους που διαθέτουν πανεπιστημιακούς τίτλους στο βιογραφικό τους.

 

Χαμηλοί φόροι εισοδήματος

Οι Ιρλανδοί απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύουν τα περισσότερα χρήματα από τον μισθό τους, το ίδιο και οι Αμερικανοί. Οι φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες «βλέπουν» το πορτοφόλι τους να γεμίζει ολοένα και περισσότερο, δεδομένου ότι η αγορά έχει έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού (δείτε το διάγραμμα παρακάτω).

Παράλληλα η ζήτηση είναι σημαντική: Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση των μαθηματικών στο χώρο εργασίας είναι 10% μεγαλύτερη από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Από την άλλη σημειώνει το fortunegreece.com και οι χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν την έλλειψη στην αγορά εργασίας, χάρη στην ιστορική απουσία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κατά μέσο όρο, ένας στους τέσσερις κατοίκους 55 ετών σε έθνος του ΟΟΣΑ κατέχει έστω ένα δίπλωμα-πτυχίο. Οι πανεπιστημιακές πύλες έχουν ανοίξει: Το ποσοστό των Πολωνών ηλικίας 25-34 ετών με πτυχίο τριπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του 2000 με 2012.

Άσχημα είναι τα νέα για τις σκανδιναβικές χώρες, καθώς το να λάβει κανείς ένα πτυχίο σε αυτά τα έθνη είναι αρκετά χρονοβόρο, κάτι που σημαίνει παράλληλα και απώλεια μισθών. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι καλά εκπαιδευμένο, ενώ οι φόροι είναι υψηλοί.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς ο Κώστας Σημίτης «σφράγισε» την πολιτική ιστορία της χώρας

Στα οκτώ χρόνια πρωθυπουργίας του κατέγραψε σημαντικά βήματα για την πορεία της χώρας - Η δεύτερη …