Με ευνοικούς όρους για λίγο ακόμα η οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης

Τελευταία ευκαιρία στους φορολογουμένους και στις επιχειρήσεις που έχουν αποκρύψει από το Δημόσιο εισοδήματα, φόρους, τέλη και εισφορές δίνει το υπουργείο Οικονομικών, καλώντας τους να αποκαλύψουν οικειοθελώς φορολογητέα ύλη παρελθόντων οικονομικών ετών. Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα πληρώσουν χαμηλότερους φόρους και πρόστιμα σε σχέση με αυτά που προβλέπει η νομοθεσία, εφόσον εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές.

Με βάση τις διατάξεις του προς ψήφιση νόμου η δήλωση της εθελουσίας αποκάλυψης αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης παρελθόντων οικονομικών ετών αφορά:

 • Τον φόρο εισοδήματος
 • Τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας
 • Τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων
 • Τον φόρο ακινήτων ΕΝΦΙΑ, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ, ΦΜΑΠ)
 • Την εισφορά αλληλεγγύης

Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει αναφέρει η "Καθημερινή", να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εφορία διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου εκτός των στοιχείων που θα αποκαλύψουν οι φορολογούμενοι, συνολικά των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων ακόμη και για τη χρήση που αφορά η δήλωση που θα υποβάλλουν.

Επί της ουσίας, η υποβολή της εθελουσίας δήλωσης δεν σημαίνει ότι παράγεται οριστικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

Ο φόρος που θα κληθούν να καταβάλουν ξεκινάει από το 30% της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης και φθάνει μέχρι το 60% ανάλογα με την περίπτωση και τον χρόνο απόκρυψης.

Φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλειπή ή ανακριβή δήλωση, μπορούν μέχρι και τις 31/5/2017 να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές, χρεωστικές ή μηδενικές δηλώσεις ανεξαρτήτως αν προκύπτει φόρος για καταβολή. Η ρύθμιση καταλαμβάνει κάθε υποχρέωση από φόρο, τέλος ή εισφορά καθώς και οποιαδήποτε δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι η προθεσμία για την υποβολή της αρχικής δήλωσης είχε λήξει μέχρι τις 30/9/2016.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται, κατά περίπτωση, ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα. Μετά την υποβολή της δήλωσης διενεργείται άμεσος διοικητικός ή διορθωτικός προσδιορισμός του οφειλόμενου κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς καθώς και του πρόσθετου φόρου εκπρόθεσμης υποβολής ή του προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής και υπολογισμός του τόκου. Εάν από τις παραπάνω δηλώσεις δεν προκύπτει φόρος, δεν επιβάλλεται το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.

Για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι και 31/3/2017, ο τυχών πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 8% του κυρίου φόρου.

Για αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά τις 31/32017 και μέχρι το πέρας της προθεσμίας της (31/5/2017) ο τυχών οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 10% του κυρίου φόρου.

Ο κατά τα ανωτέρω προσδιορισθείς πρόσθετος φόρος αναπροσαρμόζεται περαιτέρω βάσει συντελεστών αναπροσαρμογής αναλόγως του έτους εντός του οποίου έληξε η προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης ως ακολούθως:
Έως 2001: 25%

 • 2002: 23%
 • 2003: 20%
 • 2004: 16%
 • 2005: 15%
 • 2006: 12%
 • 2007: 10%
 • 2008: 6%
 • 2009: 5%
 • 2010 και μετά: 0%

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι τις 31/5/2017. Στην περίπτωση που έχει κοινοποιηθεί προσωρινός προσδιορισμός φόρου ο πρόσθετος φόρος ανέρχεται στο 30% ενώ σε διαφορετική περίπτωση στο 15%.

Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση αίρονται οι ποινικές κυρώσεις.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …