15%-45% οι συντελεστές φορολόγησης των ενοικίων(Πίνακας)

Με συντελεστές από 15% έως 45% θα φορολογηθούν τα ενοίκια των ακινήτων το 2017. Τι ισχύει στις δωρεάν παραχωρήσεις κατοικιών. Το εισόδημα από ακίνητα φορολογείται με τρεις διαφορετικούς συντελεστές, κλιμακωτά. Δηλαδή επιβάλλεται διαφορετικός συντελεστής ανά κλίμακα ποσού.

Αναλυτικότερα, οι συντελεστές διαμορφώνονται ως εξής:

  1. Έσοδα έως 12.000 ευρώ: 15%
  2. Για το τμήμα εσόδων από 12.000,01 έως 35.000 ευρώ: 35%
  3. Για το υπερβάλλον ποσό: 45%

Επιπλέον, στις εμπορικές μισθώσεις υπάρχει επιβάρυνση από το χαρτόσημο ίση 3,6% επί της αξίας του ενοικίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ετήσιος φόρος ανάλογα με τα μισθώματα ανέρχεται στα ακόλουθα επίπεδα:

Δωρεάν παραχώρηση ακινήτου

Σε περίπτωση που παραχωρείται δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ. σε γονείς ή παιδιά για χρήση ως κύρια κατοικία, δεν υπάρχει κάποια επιβάρυνση.

Σε κάθε άλλη περίπτωση δωρεάν παραχώρησης, θεωρείται ότι αποκτάται τεκμαρτό εισόδημα από την εκμετάλλευση ακινήτου.

Το εισόδημα τονίζει το moneyonline.gr, τεκμαίρεται ότι ισούται με το 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και φορολογείται με συντελεστές 15%, 35% και 45%, όπως ισχύουν και για την εκμετάλλευση ακινήτων.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΕΛΤΑ: Αύριο Πέμπτη η συνέντευξη της ΠΟΣΤ για την απαράδεκτη τροπολογία Πιερακάκη

Φαίνεται ότι "απασφαλίζει" η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ταχυδρομικών με αφορμή το απαράδεκτο νομοσχέδιο του Υπουργού …