Μια σειρά επαγγελματίες που βάσει νόμου δεν έχουν εμπορική ιδιότητα, εξαιρεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, στη ρύθμιση δεν μπορούν να υπαχθούν γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι, γεωπόνοι, οικονομολόγοι, εμπειρογνώμονες, ελεγκτές, λογιστές και όσοι ασκούν παραϊατρικά επαγγέλματα. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης συγγραφείς, ηθοποιοί, μουσικοί σκηνοθέτες, διακοσμητές και όσοι ανήκουν σε συναφή επαγγέλματα.
Φαίνεται πως η διάκριση αυτή προκύπτει από νόμο του 1994 που εξειδίκευε τη φορολογική αντιμετώπιση των παραπάνω επαγγελμάτων, καθώς και νεότερων του (4172/2013 και 4254/2014).
Το νομοσχέδιο λοιπόν αφορά μικρές, μεσαίας και μεγάλες ατομικές επιχειρήσεις, από τις οποίες εξαιρούνται:
- Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για το νόμο Κατσέλη ή τις διατάξεις του νόμου Δένδια. Εφόσον έχουν πτωχευτική ικανότητα, με βάσει τις διατάξεις του νόμου 3588/2007, με εξαίρεση τυχόν έγκυρη παραίτηση από τις εν λόγω διαδικασίες ως την ημερομηνία υποβολής αίτησης για εξωδικαστικό συμβιβασμό.
- Όσοι έχουν προχωρήσει σε διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας ή βρίσκονται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης, εκτός αν αποφασιστεί από αρμόδιο όργανο η αναβίωση του νομικού προσώπου, πριν την ημερομηνία υποβολής αίτησης για εξωδικαστικό συμβιβασμό.
- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού ανήκουν στην κατηγορία που δεν έχει εμπορική ιδιότητα και ως εκ τούτου μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη. (Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, για το θέμα έχει ζητήσει διευκρινίσεις ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Β. Αλεξανδρής με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Δ. Παπαδημητρίου.)
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ τονίζει πως η περίπτωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη διαφέρουν, αφού στην τελευταία περίπτωση ο δικαιούχος πρέπει να έχει περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής. Σε αντίθεση με τον πτωχευτικό κώδικα με βάση τον οποίο και θα ορίζεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και που σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρή, θέτει πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις υπαγωγής στο μηχανισμό.