Έφτασε η ώρα πληρωμής των εφάπαξ του Δημοσίου

Αρχές Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου οι πληρωμές από το πρ. Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), που έχουν παγώσει από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, λόγω της γραφειοκρατικής διαδικασίας ενοποίησης όλων των Ταμείων Πρόνοιας στο νέο υπερ-Ταμείο ΕΤΕΑΕΠ.
60.000 αιτήσεις
Στην ουρά βρίσκονται σήμερα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 21.000 έχουν στα χέρια τους και τη συνταξιοδοτική πράξη. Συνολικά στον νέο λογαριασμό Πρόνοιας του ΕΤΕΑΕΠ υπολογίζεται πως εκκρεμούν περί τις 60.000 αιτήσεις για εφάπαξ βοήθημα από Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το πρ. ΤΠΔΥ, που χρωστά τη μερίδα του λέοντος, θα λάβει 396 εκατομμύρια ευρώ εντός του 2017 για να εξοφλήσει τουλάχιστον 18.000 εφάπαξ. Ο προγραμματισμός προβλέπει εκταμίευση 50 εκατομμυρίων κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο και μέχρι τον Αύγουστο, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το ΤΠΔΥ θα λάβει άλλα 46 εκατομμύρια. Η χρηματορροή αυτή μεταφράζεται από έμπειρα στελέχη σε έκδοση 2.300 ενταλμάτων τον μήνα περίπου. Τόσα εφάπαξ βοηθήματα αποδίδουν τα 50 εκατ. ευρώ.

Από την 1η Ιουλίου 2016 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκαν 14.374 εφάπαξ. Αυτήν τη στιγμή πρώτοι στην ουρά αναμονής είναι δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν με σύνταξη από τον Μάιο του 2014 και μετά. Ειδικότερα, μόλις ανοίξει το Ταμείο θα πληρωθούν πράξεις συνταξιοδότησης από το ΓΛΚ οι οποίες εκδόθηκαν τέλη του 2014 και αρχές του 2015 (μέχρι και 20/1), ενώ αμέσως μετά στη σειρά προτεραιότητας βρίσκονται υπάλληλοι που αποχώρησαν το καλοκαίρι του 2014 και η οριστική τους σύνταξη από το ΓΛΚ εκδόθηκε μέχρι 5/2/2015. Ειδικοί ωστόσο και στελέχη του Ταμείου εκφράζουν ανησυχίες για την έγκαιρη απορρόφηση του συνόλου των διαθέσιμων κονδυλίων και την ομαλή έκδοση 2.300 ενταλμάτων κάθε μήνα, κυρίως λόγω των σημαντικών αλλαγών που επέρχονται από την ενοποίηση-μαμούθ -τη δεύτερη μεγαλύτερη έπειτα από αυτήν του ΕΦΚΑ-, του νέου οργανογράμματος αλλά και άλλων γραφειοκρατικών θεμάτων που πρέπει να λυθούν. Πρώτο και βασικό προς στιγμήν ζητούμενο είναι να ανοίξουν τα... ρολά και να ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές εντός Φεβρουαρίου. Εμπειρα στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης προεξοφλούν πάντως πως είτε τέλη Φεβρουαρίου είτε αρχές Μαρτίου τα πρώτα εντάλματα δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 1.000.

Το μέσο εφάπαξ στο Δημόσιο για το 2014 κυμαίνεται μεταξύ 22.000 και 23.000 ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που έφυγαν μετά την 1/9/2013 με 25ετία, ενώ πολλά χάνουν και όσοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης έφυγαν με 30ετία ή 35ετία. Τις μικρότερες απώλειες θα μετρήσουν οι πτυχιούχοι (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης - ΑΕΙ) που έφυγαν με 35ετία, ενώ ακολουθούν οι πτυχιούχοι με 30ετία και 25ετία. Οπως εξηγούν ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο παλαιός τρόπος υπολογισμού ευνοούσε τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, γι’ αυτό και τώρα είναι εκείνοι που θα υποστούν τη μεγαλύτερη μείωση (σχεδόν 20%). Ολες οι καταβολές γίνονται πλέον με τον νέο τρόπο υπολογισμού, που ενσωματώνει τις περικοπές των προηγούμενων Μνημονίων (έως και 38,14% για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους) και απομειώνει ακόμη περισσότερο το βοήθημα.

Οι μειώσεις

Το νέο εφάπαξ στον δημόσιο τομέα είναι μειωμένο σύμφωνα με το "Έθνος", από 15,64% έως 18,26% σε σύγκριση με το βοήθημα που έλαβαν αντίστοιχης ασφαλιστικής ταυτότητας υπάλληλοι που έφυγαν πριν από την 1/9/2013. Μεγαλύτερες μειώσεις θα δουν για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης όσοι αποχώρησαν μετά την 1/1/2014, καθώς το νέο εφάπαξ έχει δύο σκέλη και υπολογίζεται με μεικτό τρόπο:

• Τα χρόνια πριν από το 2014 υπολογίζονται με το 60% των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας.

• Για τα χρόνια μετά το 2014 ισχύει εντελώς νέο σύστημα με μαθηματικό τύπο που οδηγεί σε επιστροφή εισφορών με ή χωρίς προσαύξηση, ανάλογα με τα ετήσια έσοδα του Ταμείου Πρόνοιας. Οπως εξηγούν ειδικοί, αν τα έσοδα μιας χρονιάς είναι αυξημένα έναντι της προηγούμενης, τότε το εφάπαξ δίνεται με προσαύξηση. Ειδικότερα για το 2014 και το 2015 θα δοθεί επιστροφή εισφορών χωρίς προσαύξηση. Ειδικοί εκτιμούν πως για κάθε πλήρες έτος μετά την 1/1/2014 το εφάπαξ θα απομειώνεται κατά 0,7%-0,9% επιπλέον για τα ίδια έτη ασφάλισης.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χατζηδάκης: Θέτουμε τις βάσεις για τη Θεσσαλία της επόμενης ημέρας

Ο Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε χθες στη Λάρισα όπου και μίλησε σε εκδήλωση με θέμα «Οικονομία …