Στην παραδοχή ότι την τελευταία τριετία τα εφάπαξ δεν καταβάλλονταν στους δικαιούχους λόγω έλλειψης χρημάτων προχώρησε ο διοικητής του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) Θανάσης Καποτάς, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια δεν έβγαινε το εφάπαξ, γιατί είχε ταμειακά προβλήματα το ταμείο. Είναι κοινό μυστικό, το ξέρει ο καθένας». Ωστόσο, τόνισε πως από το ΕΤΕΑ μέσα σε δύο ημέρες πληρώθηκαν 650 εφάπαξ, ύψους 15 εκατ. ευρώ. «Έχω δυόμισι μήνες στα χέρια μου το ταμείο, το εφάπαξ θα πληρωθεί, είτε μας αρέσει είτε όχι», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι μέχρι 10 Απριλίου θα πληρωθούν κι άλλα εφάπαξ. «Έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας 70 εκατ. ευρώ, θα πληρωθούν μέχρι τις 10 Απρίλη», είπε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, ο κ. Καποτάς παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα παραμένει μεγάλο, καθώς «σε αναμονή για εφάπαξ είναι 23.500 δικαιούχοι. 16.500 εφάπαξ θα πληρωθούν έως τον Σεπτέμβριο, έχει μεγάλο δρόμο η ιστορία και μεγάλη ταλαιπωρία. Πρέπει να δουλέψουμε».
Μέσω τηλεφώνου
Υπενθυμίζεται ότι πλέον τηλεφωνικά θα ειδοποιούνται οι συνταξιούχοι που περιμένουν να πάρουν το εφάπαξ από το 2014 και μετά. Η κλήση θα χρεώνεται στο ΕΤΕΑΕΠ (το ενιαίο ταμείο για τις επικουρικές και τα εφάπαξ) και το μόνο που έχουν να κάνουν οι δικαιούχοι είναι να περιμένουν να χτυπήσει το κινητό τους για να πληροφορηθούν το καλό νέο από το… call center του ταμείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνον τρεις υπάλληλοι έχουν επιφορτιστεί με το έργο αυτό και θα πρέπει σε πρώτη φάση να κάνουν 1.000 τηλέφωνα σε ισάριθμους δικαιούχους που θα πάρουν την πρώτη δόση των νέων πληρωμών ως τα μέσα Απριλίου. Τα ποσό που θα δοθεί είναι 70 εκατ. ευρώ.
Απομένουν όμως άλλα 23.000 τηλεφωνήματα σε ισάριθμους δικαιούχους που είναι στη λίστα των εφάπαξ, τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν ως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο από ένα κονδύλι ύψους 584 εκατ. ευρώ που προορίζεται για αυτό το σκοπό από το δάνειο του Μνημονίου. Αν δεν πέσουν όλα τα τηλέφωνα, τότε ό,τι περισσέψει θα γυρίσει στα ταμεία της τρόικας. Ωστόσο, η κυβέρνηση μπορεί να μην πληρώσει τα 584 εκατ., επικαλούμενη χρονοτριβή επειδή δεν βρίσκει τους συνταξιούχους στο τηλέφωνο και να τα διαθέσει για τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο, αν δεν πάρει αξιολόγηση και δόση από την τρόικα.
Με ενημερότητα
Οι δικαιούχοι, αφού ειδοποιηθούν, θα πρέπει στη συνέχεια να στείλουν οι ίδιοι με φαξ, ή μέσω e-mail στο ταμείο, αντίγραφο φορολογικής ενημερότητας, ώστε να συμψηφιστούν με το εφάπαξ τυχόν ποσά που οφείλουν στο Δημόσιο ή και σε Ταμεία. Ακόμη και όσοι είναι σε ρύθμιση, θα έχουν συμψηφισμό του 50% της ρυθμισμένης οφειλής τους, δηλαδή η μισή οφειλή τους θα παρακρατηθεί από το δικαιούμενο εφάπαξ.
Με την παλιά διαδικασία, τα εντάλματα πληρωμής πήγαιναν στην τράπεζα, ενώ οι ασφαλισμένοι γνώριζαν εξαρχής το χρονοδιάγραμμα πληρωμής, με επίσημες ανακοινώσεις, και πληρώνονταν αφού προσκόμιζαν τη φορολογική ενημερότητα στην τράπεζα. Σύμφωνα με στελέχη του ταμείου, με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι δεν θα χρεώνονται με έξοδα τραπεζικών εργασιών που έφταναν ως 20 ευρώ και με τα οποία επιβαρύνονταν για να πάρουν το εφάπαξ προσκομίζοντας ενημερότητα στο γκισέ της τράπεζας.
Τώρα θα πρέπει καταλήγει το iefimerida.gr, να φέρουν την ενημερότητα στο γκισέ του ταμείου και είναι βέβαιο ότι για να σιγουρέψουν τα χρήματά τους, αντί με φαξ ή με e-mail πολλοί θα προτιμήσουν να την προσκομίσουν οι ίδιοι. Η ταλαιπωρία δεν θα είναι τόσο για τους δικαιούχους της πρωτεύουσας όσο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και άλλων φορέων που μένουν σε άλλες αστικές πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά στην περιφέρεια, γιατί θα χρειαστεί να σπεύσουν οι ίδιοι στην Αθήνα για να προσκομίσουν αυτοπροσώπως τη φορολογική τους ενημερότητα. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να μην αφήσουν από τα μάτια τους το κινητό τους για να μη χάσουν την κλήση για το εφάπαξ από το call center του ΕΤΕΑΕΠ!