"Φόρο αίματος" θα πληρώσουμε με λιτότητα 6 ετών για το χρέος

Πολύ ακριβή με όρους λιτότητας για την Ελλάδα θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες η δέσμευση των Ευρωπαίων -ουσιαστικά του κ. Σόιμπλε- για το χρέος καθώς στη βάση των συζητήσεων βρίσκεται η παράταση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο ύψος του 3,5% του ΑΕΠ ως και το 2023, δηλαδή για τα επόμενα έξι χρόνια.

Στο περιθώριο της Συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, με τη συμμετοχή Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναζητείται συμβιβασμός πάνω στη διατύπωση για τη μελλοντική δράση αναφορικά με το ελληνικό χρέος και το πόσο θα διαρκούν τα υψηλά πλεονάσματα. Στην συνέχεια, η κυρία Λαγκάρντ αναμένεται να συζητήσει το θέμα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, όπως εξηγεί στην αναλυτική του παρουσίαση το "newmoney.gr".

Πανάκριβα παζάρια

Το παρασκήνιο είναι έντονο. Αρχικά ο κ. Σόιμπλε επέμενε στη διατήρηση του πλεονάσματος στο 3,5% ως το 2028 (άλλα 11 χρόνια!) και το ΔΝΤ σε υποχώρηση του πλεονάσματος στο 1,5% μετά το 2021. Στη συνέχεια οι δύο πλευρές άρχισαν να δουλεύουν πάνω στη συμβιβαστική πλατφόρμα που κατατέθηκε από την Κομισιόν στο Eurogroup της Μάλτας (7 Απριλίου) η οποία προβλέπει πλεόνασμα 3,5% ως το 2023.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να δεχτεί το 3,5% ως το 2023 αλλά ζητάει το πλεόνασμα να «πέφτει απότομα» μετά το 2023, δηλαδή από το 3,5% στο 2% από το 2024. Αυτή η απαίτηση δεν γίνεται για την ώρα αποδεκτή από τη γερμανική πλευρά η οποία επιμένει σε υψηλότερο πλεόνασμα το 2024, στην περιοχή του 3%, το οποίο θα «σβήνει» σταδιακά.

Οι δυσκολίες των διαπραγματεύσεων δείχνουν ότι πέρα από τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου το «μερίδιο» της Ελλάδας στη λύση που θα διατυπωθεί τώρα αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά από τον Αύγουστο του 2018, θα είναι μια δέσμευση της κυβέρνησης στο Eurogroup για τη συνέχιση του 3,5% για έξι ακόμη χρόνια. Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει πάντως ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Την Πέμπτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπιλ Μέρι δήλωσε ότι στο Μπάρι θα γίνουν συζητήσεις για την Ελλάδα. Την είδηση επιβεβαίωσε ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Το πλαίσιο της συζήτησης είναι κατά τις πληροφορίες το λεγόμενο Washington Group στο οποίο αναμένεται να συζητήσουν για την Ελλάδα οι κορυφαίοι «παίκτες» από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Πρώτα αγορές, μετά QE

Αν όλα κυλήσουν ομαλά και έχουμε συνολική συμφωνία με ανακοινωθέν του Eurogroup για χρέος και πλεονάσματα στις 22 Μαΐου και τότε η σειρά θα είναι η εξής: Εκταμίευση 7 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή πλευρά (ESM) ως τις αρχές Ιουλίου το αργότερο και έγκριση την ίδια περίοδο της εισόδου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα από το Εκτελεστικό του Συμβούλιο.

Στις 20 Ιουλίου, την ημέρα που η Ελλάδα θα αποπληρώνει ομόλογα 3,9 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ θα συνεδριάζει το Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας στην Φρανκφούρτη με θέμα τη νομισματική πολιτική. Εκεί είναι πιθανό να υπάρξει μια ανακοίνωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που θα λέει ότι η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE), π.χ. σε ένα ή δύο μήνες από την 20η Ιουλίου. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση μελετά μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με πενταετή ομόλογα ακόμη και στο τέλος Ιουλίου στην οποία θα μπορούσε να αποτυπωθεί το ευνοϊκό κλίμα αναμονής για την ένταξη στο QE.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Το βιογραφικό του Σωκράτη Φάμελλου

Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής του 2015 - Πριν εκλεγεί ήταν δημοτικός σύμβουλος στη Θέρμη Θεσσαλονίκης …