Bloomberg: Το ασόβαρο σχέδιο της Ευρώπης για την Ελλάδα

Η συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ευρωζώνης είναι κάτι το συνηθισμένο – και αυτό δεν είναι καλό, λέει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg. Αυτό το παρατεταμένο παιχνίδι «επέκτασης και προσποίησης» δεν εξυπηρετεί κανενός τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα: ούτε της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε του ΔΝΤ ούτε, πάνω απ’ όλα, του ελληνικού λαού, σημειώνει.
«Οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ξεκλείδωσαν την καταβολή 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι η πιο πρόσφατη δόση του προγράμματος διάσωσης των 86 δισεκ.ευρώ. αυτό θα επιτρέψει στην Αθήνα να καταβάλει δόσεις για το χρέος ύψους 7 δισεκ.ευρώ τον επόμενο μήνα. Αλλά δεν υπάρχει συμφωνία πώς θα μπει υπό έλεγχο το χρέος της χώρας. Το ΔΝΤ επέμενε προηγουμένως ότι το θέμα πρέπει να διευθετηθεί τώρα».
«Είχε δίκιο και έπρεπε να επιμείνει στη θέση αυτή. Η νέα συμφωνία δεν καταφέρνει να αναγνωρίσει αυτό που όλοι γνωρίζουν: ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο με τρέχοντες όρους».
«Σε μια προσπάθεια προσποίησης ότι ισχύουν άλλα, η Αθήνα υποσχέθηκε πρωτογενή πλεονάσματα 3.5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, και μετά «πάνω αλλά κοντά στο 2%» μέχρι το 2060. Πράγματι η ελληνική οικονομία πέτυχε καλύτερο από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα την περασμένη χρονιά. Καθώς η ευρωπαϊκή ανάκαμψη ανεβάζει ρυθμό, θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα καλά δημοσιονομικά νέα. Αλλά η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει αυτόν τον βαθμό του δημοσιονομικού ελέγχου για τα επόμενα 40 χρόνια είναι γελοία.
«Για παράδειγμα, σε κάποιο σημείο στις επόμενες 4 δεκαετίες θα μπορούσε να υπάρχει άλλη μία ύφεση. Εχουν γίνει και πιο παράξενα πράγματα.
«Το χτύπημα στην αξιοπιστία του ΔΝΤ μπορεί να αποδειχθεί διαρκείας. Το Ταμείο σημειώνει ότι η άρνησή του να εκταμιεύσει χρήματα τώρα είναι απόδειξη ότι μιλάει σοβαρά για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο παραμένει εταίρος σε ένας πρότζεκτ που, με βάση την δική του ανάλυση, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται ούτε τα χρήματα ούτε την τεχνογνωσία του Ταμείου. Οι κυβερνήσεις επιζητούσαν μόνο την σφραγίδα αποδοχής του Ταμείου –και θα έπρεπε να τους την αρνηθεί.
« Όντως η ευρωζώνη έχει κάνει πολλά για να στηρίξει την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης της. Η Αθήνα έχει πάρει τρία πακέτα στήριξης, συνολικού ύψους 326 δισεκ.ευρώ. η ευρωζώνη έχει δώσει γεναιόδωρες περιόδους χάριτος σε επίσημα δάνεια, επέκταση σε ωριμάνσεις και μειώσεις επιτοκίων. Σαν αποτέλεσμα, οι αποπληρωμές της Ελλάδας μέχρι τώρα είναι αρκετά διαχειρίσιμες.
«Αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει. Οι περίοδοι χάριτος τελειώνουν. Καθώς τα επιτόκια ανεβαίνουν αργά, θα ανεβαίνουν και οι αποπληρωμές. Τα συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν οι πιστωτές θα συμπιέσουν την οικονομία τόσο πολύ που θα αποδειχθούν αυτοκαταστροφικά ακόμα και με στενούς δημοσιονομικούς όρους.
«Όλα αυτά είναι κατανοητά από όλους. Η Ελλάδα χρειάζεται νέα συμφωνία, που να προσφέρει ελάφρυνση χρέους σε αντάλλαγμα για την πρόοδο και την μεταρρύθμιση. Μπορεί η ΕΕ να είναι πρόθυμη να συμφωνήσει με αυτό την επόμενη χρονιά που τελειώνει το υπάρχον πρόγραμμα. Αλλά δεν υπάρχει επαρκής λόγος για να μην προταθεί κάτι τέτοιο τώρα», καταλήγει το άρθρο.

bloomberg.com


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συντάξεις Ιανουαρίου 2025. Πριν τις γιορτές η πληρωμή

Συντάξεις Ιανουαρίου 2025. Πριν τις γιορτές η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων και της …