Παρατείνεται έως τις 27/7/2017, η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, στις περιπτώσεις όπου η προβλεπόμενη, από την ισχύουσα νομοθεσία, προθεσμία λήγει στις 12.6.2017 και στις 3.7.2017 για τους κατοίκους του εξωτερικού, με τροπολογία πουψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι η τροπολογία δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία των αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων, γιατί πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν στο πλαίσιο έγκρισης των δασικών χαρτών μέσα στο 2017 και γιατί, ενώ το υπουργείο έχει θέσει σε κίνηση ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, και της κοινωνίας και της δημόσιας διοίκησης, υπάρχει ένα κομμάτι της διοίκησης, η αυτοδιοίκηση που δεν έχει κάνει ακόμη αυτά που θα έπρεπε, για να προφυλάξει την περιουσία των πολιτών.
Ο κ. Φάμελλος είπε ότι στις αρχές Ιουλίου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη δόμηση με το οποίο θα επιλυθεί το ζήτημα των προσωρινών παραχωρητηρίων. Ανέφερε επίσης ότι θα δοθεί δυνατότητα να χρησιμοποιούνται πληροφορίες του αναρτημένου χάρτη για τις οικοδομικές άδειες.
«Αρα, από 27 Ιουλίου ξεκολλάνε και όλες οι πράξεις στις αγροτικές και άλλες χρήσεις, για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα χρήσης και επίσης, θα δώσουμε τη δυνατότητα και στα δασαρχεία να δίνουν βεβαιώσεις πιστοποιητικών για τη μεταβίβαση εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, για να μην είναι μόνο τα κτηματολογικά γραφεία με αυτό το φορτίο και να απελευθερωθεί η λειτουργία στην ύπαιθρο συνολικά.
Και θα υπάρχουν και κάποιες ρυθμίσεις -και τις ανακοινώνω από τώρα- για τις δασικές φυτείες, όπως και για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν στον Νομό Αττικής. Αυτά θα τα ολοκληρώσουμε μέχρι τις 5 Ιουλίου, έτσι ώστε μέχρι τις 27 Ιουλίου να έχει τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι «μέσα στο 2017 θα αναρτηθεί επιπλέον το 17% των εκτάσεων της χώρας μας και ιδιαίτερα Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Κιλκίς, Ημαθίας, Σερρών και μάλλον Ανατολικής Αττικής, ενώ θα προκηρυχθεί το υπόλοιπο 48% των δασικών χαρτών μέσα στο 2017».