Όλο και κάτι σκαρφίζονται για να αδειάσουν την τσέπη μας

Θέλεις να ενοικιάσεις το κλειστό διαμέρισμα για να αποκτήσεις ένα εισόδημα; Είσαι διατεθειμένος να ρίξεις αρκετό νερό στο κρασί σου για να βρεις έναν ενοικιαστή ο οποίος θα πληρώνει το ενοίκιο στην ώρα του και δεν θα σε γεμίσει «φέσια;». Αναλαμβάνεις τον κίνδυνο των φθορών γιατί δεν αντέχεις να πληρώνεις τον ΕΝΦΙΑ και τα κοινόχρηστα χωρίς να εισπράττεις τίποτα;

Αν ναι, σε περιμένει και η Σκύλλα της τεράστιας φορολογίας και η Χάρυβδη της απίστευτης και κοστοβόρας γραφειοκρατίας η οποία εδώ και μερικά 24ωρα έγινε ακόμη μεγαλύτερη. Όποιος θελήσει να ενοικιάσει ένα ακίνητο θα πρέπει να απευθυνθεί σε ηλεκτρονικό για το πιστοποιητικό που θα ζητήσει η ΔΕΗ, σε ενεργειακό επιθεωρητή προκειμένου να αποκτήσει το ενεργειακό πιστοποιητικό αλλά και σε μηχανικό για να βγάλει πιστοποιητικό ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις.

Καθένα από αυτά τα έγγραφα, θα κοστίσει τουλάχιστον 100 ευρώ ενώ αν βρεθούν παραβάσεις της πολεοδομίας, το κοστολόγιο θα ανέβει στα ύψη καθώς μόνο για τα πρόστιμα αλλά και για την αμοιβή του μηχανικού μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ. Όσο για τον φόρο, αν αθροίσει κανείς ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και εισφορά αλληλεγγύης, θα καταλάβει ότι το δημόσιο μπορεί να του πάρει ακόμη και πάνω από το μισό εισόδημα.

Πλέον ένας ιδιοκτήτης που ενοικιάζει ακίνητα –συνολικά είναι περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρη τη χώρας- αντιμετωπίζει δύο, τρεις ή και τέσσερις φόρους: ΕΝΦΙΑ, συμπληρωματικό φόρο ακινήτων, φόρο εισοδήματος από ενοίκια και εισφορά αλληλεγγύης. Στην καλύτερη περίπτωση, ο ιδιοκτήτης θα καταβάλλει στην εφορία ποσοστό της τάξεως του 18% ενώ, συνήθως, το πραγματικό ποσοστό διαμορφώνεται στο 30-35%.

Χαρακτηριστικό το ακόλουθο παράδειγμα: Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 125 τετραγωνικών στα Πατήσια εισπράττει ενοίκιο 300 ευρώ τον μήνα.

Ο ιδιοκτήτης είναι μισθωτός και έχει ετήσιο εισόδημα 12.000 τον χρόνο από μισθούς. Στην εφορία θα πληρώνει κάθε χρόνο:

  •  Φόρο εισοδήματος 15% επί του ύψους του ενοικίου δηλαδή 540 ευρώ.
  •  Εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστή 2,2% φτάνοντας στα 79,2 ευρώ.
  •  ΕΝΦΙΑ ο οποίος εξαρτάται από την τιμή ζώνης στην περιοχή, την παλαιότητα του ακινήτου κλπ. Για το συγκεκριμένο ακίνητο των 125 τετραγωνικών μέτρων, ο ΕΝΦΙΑ μπορεί κάλλιστα να φτάσει στα 524 ευρώ λόγω της μεγάλης επιφάνειας.

Το συνολικό ποσό των επιβαρύνσεων, διαμορφώνεται στα 1143,2 ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 31,75% του συνολικού εισοδήματος που εισπράττεται από τα ενοίκια.

Υπάρχουν και περιπτώσεις ακινήτων όπου η φορολογική επιβάρυνση επί της μισθωτικής απόδοσης μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 55% ή το 60%. Ο δεύτερος ιδιοκτήτης, έχει ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 400.000 ευρώ και ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών στον Χολαργό, αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ. Στη φορολογική του δήλωση εμφανίζει εισοδήματα από ακίνητα ύψους 30.000 ευρώ εκ των οποίων τα 7200 ευρώ (600 ευρώ τον μήνα) προέρχονται από το διαμέρισμα του Χολαργού.

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις διαμορφώνονται ως εξής, σύμφωνα με το " thetoc.gr":

  1. Ο ΕΝΦΙΑ του διαμερίσματος στον Χολαργό, φτάνει στα 936,27 ευρώ (λόγω περιοχής)
  2. Επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος καθώς το διαμέρισμα του Χολαργού προσαυξάνει τη συνολική περιουσία στις 600.000 ευρώ (400.000 ευρώ από τα υπόλοιπα ακίνητα συν 200.000 ευρώ από το ακίνητο του Χολαργού). Αν δεν υπήρχε το διαμέρισμα στον Χολαργό, ο συμπληρωματικός φόρος θα έφτανε στα 425 ευρώ (για αξία 400.000 ευρώ) με την προσθήκη του συγκεκριμένου διαμερίσματος εκτινάσσεται στα 1525 ευρώ. Δηλαδή αντιστοιχούν 1100 ευρώ συμπληρωματικού φόρου μόνο στο συγκεκριμένο διαμέρισμα.
  3. Ο φόρος εισοδήματος, φτάνει στο 35% δηλαδή, από τα 7200 ευρώ η εφορία κρατάει τα 2.520 ευρώ.
  4. Η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται και αυτή με συντελεστή 5% κάτι που σημαίνει ότι διαμορφώνεται στα 360 ευρώ.

Η συνολική επιβάρυνση του δεύτερου ιδιοκτήτη, ανέρχεται στα 4916 ευρώ και αντιστοιχεί στο 68,27% του συνολικού ενοικίου που εισπράττει ο ιδιοκτήτης. Ειδικά την πρώτη χρονιά, αν χρειαστεί να προστεθούν και οι εφάπαξ επιβαρύνσεις για ενεργειακά πιστοποιητικά, τακτοποιήσεις πολεοδομικής φύσεως και ενεργειακά πιστοποιητικά, θα φτάσουμε στο σημείο να δοθεί για φόρους και αμοιβές ακόμη και πάνω από το 70% του συνολικού εισοδήματος.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Όλγα Κεφαλογιάννη: Βήμα προς τον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού το σ/ν περί βραχυχρόνιας μίσθωσης

«Οφείλουμε να προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας και να διασφαλίζουμε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα παραμείνει …