2 νεκροί και τραυματίες από το φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην ΚΩ(VIDEO&ΦΩΤΟ)

  

Δύο νεκροί τουρίστες που διασκέδαζαν σε ένα μπαρ και αρκετοί τραυματίες είναι τα θύματα του σεισμού που έπληξε την Κω στις 1:31 τα ξημερώματα και ήταν 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο τα παράλια της Τουρκίας, κοντά στη Κω, 15 χλμ ανατολικά της Κω.

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ1 ότι «η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη».

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Λέρο, στην Πάτμο, στη Σάμο και στην Ικαρία. Στην ίδια περιοχή ακολούθησαν πολλές σεισμικές δονήσεις μεγέθους από 3,3 έως 4,6 Ρίχτερ.

Στην Κω με αεροσκάφος C-130 έφθασαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος σε δήλωσή του στον ΣΚΑΪ αναφερόμενος στις ζημιές των υποδομών του νησιού είπε ότι «το λιμάνι δεν είναι λειτουργικό».

Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε τρία άτομα από κέντρο διασκέδασης που υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές στην πόλη της Κω, τα δύο από τα οποία ήταν ήδη νεκρά, ενώ όπως δήλωσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νησιού δεν υπάρχουν πληροφορίες για αγνοούμενους.

Σοβαρός φαίνεται πως είναι και ο τραυματισμός τουρίστα στο χωριό Καρδάμαινα. Ο άτυχος επισκέπτης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, μέσα στον πανικό του πήδηξε από τον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου που διέμενε.

Τους εκατό έφτασαν οι πολίτες που προσήλθαν στο νοσοκομείο του νησιού όπως δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο αναπληρωτής Διοικητής του Νεκτάριος Γεωργαντής. Τρεις είναι οι σοβαρά τραυματίες, οι οποίοι χειρουργούνται, 22 παραμένουν για νοσηλεία, χωρίς να είναι σοβαρά τραυματισμένοι, ενώ οι υπόλοιποι 78 ελαφρά τραυματίες έφυγαν αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες.

Ένα μικρό τσουνάμι που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο πανικό στους κατοίκους της Κω ακολούθησε τον ισχυρό σεισμό που έχει μετρηθεί από 6,4 έως 6.7 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητής Άκης Τσελέντης το τσουνάμι ήταν ύψους 70 εκατοστών.

Στο μεταξύ χαρακτήρισε «απόλυτα φυσιολογική» τη μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Το γεγονός όμως ότι ο μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ είναι σε γειτονική περιοχή υποδηλώνει ότι υπάρχει μια ευρύτερη σεισμική διέγερση» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη κατά μεγάλη πιθανότητα πρόκειται για τον κυρίως σεισμό αλλά πρίν φτάσουμε σε τελικά συμπεράσματα πρέπει να παρακολουθήσουμε για λίγα 24ωρα την εξέλιξη του φαινομένου και την χωρική κατανομή των μετασεισμών.

«Είναι 100% σίγουρο ότι η πλούσια μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για εβδομάδες γιαυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια που έχουν οικοδομηθεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό και να συμβουλεύονται τα συνεγεία μηχανικών του ΟΑΣΠ που είναι στη περιοχή.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι να μην δίνουν βάση σε ανεύθυνες διαδόσεις αλλά να συμβουλεύονται τα αρμόδια όργανα της πολιτείας», επεσήμανε.

Είναι τόσο σοβαρές οι ζημιές στο λιμάνι της Κω, που το Blue Star Πάρος που επρόκειτο να "δέσει" τα ξημερώματα, δεν κατάφερε να φτάσει ποτέ και αναγκαστικά συνέχισε το δρομολόγιό του για τα υπόλοιπα κοντινά νησιά.

Ήταν ένα μικρό τσουνάμι είπε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Σκάφη που ήταν δεμένα στο λιμάνι υπέστησαν ζημιές, ενώ βάρκες βγήκαν στη στεριά!

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο νησί της Κω

Ο σεισμός προκάλεσε πολλές υλικές ζημιές σε πολλά σπίτια με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι τουρίστες.

Όλοι διανυκτέρευσαν σε δρόμους και πλατείες, φοβούμενοι έναν ενδεχόμενο μεγαλύτερο σεισμό.

Κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου, υπέστη σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαράκια καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το Νοσοκομείο.

Δεκάδες είναι και τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί καταστροφές.

Μετά το φονικό σεισμό στα Δωδεκάνησα η Κω είναι κυριολεκτικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χαρακτηριστικό της εικόνας στο νησί είναι πως ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς το νησί από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με τον κόσμο να περιμένει ενημέρωση για την πτήση του προς την Κω.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χατζηθεοδοσίου: Να ενισχυθεί η ροή πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

O πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μίλησε στην έναρξη του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου …