Κατακόρυφη η αύξηση των κρουσμάτων της Ιλαράς

Αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς διαπιστώθηκε την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Έως και τις 29 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 368, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαμε τον πρώτο θάνατο, καθώς κατέληξε ένα βρέφος Ρομά.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι επιστήμονες του Κέντρου υπογραμμίζουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκταση της νόσου σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Σημειώνεται ότι προς το παρόν η πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίζεται στη Νότια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό της ιλαράς, του ΚΕΕΛΠΝΟ, μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο στη Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στο νομό Αχαϊας, όπου διαπιστώθηκαν 10 κρούσματα, επί συνόλου 12 -καθώς δύο εντοπίστηκαν στην Ηλεία- ενώ τον Σεπτέμβριο είχε καταγραφεί μόνο ένα.

Από τα 368 κρούσματα στο σύνολο της χώρας, τα 335 ήταν ελληνικής υπηκοότητας (ποσοστό 91%). Ειδικότερα, τα 265 κρούσματα αφορούν Έλληνες Ρομά και τα 70 ανήκαν στον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, τα άλλα 33 κρούσματα ήταν αλλοδαπής υπηκοότητας (μεταξύ των οποίων ρουμανικής, γεωργιανής και μαροκινής υπηκοότητας).

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ένα στα 2 περιστατικά με ιλαρά χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Μάλιστα, από τους 368 ασθενείς, οι 43 παρουσίασαν επιπλοκές (εγκεφαλιτίδα, πνευμονία/πνευμονίτιδα, κερατίτιδα, βρογχίτιδα, ωτίτιδα, ήπια ηπατική διαταραχή.

Αναφορικά με το ηλικιακό προφίλ των ασθενών που νόσησαν ή νοσούν, τα 298 κρούσματα αφορούσαν σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, με βασικό «στόχο» τα παιδιά 1 – 4 ετών. Σημειώνεται δε, ότι 42 κρούσματα ήταν βρέφη, μικρότερα του ενός έτους.

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας: Καλό κλίμα, καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές στον 6ο γύρο

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία - Τι …