Οι μισθοί το 2018 στην Ελλάδα

Αμετάβλητοι θα μείνουν οι μισθοί για τους μισθωτούς στην Ελλάδα το 2018, σύμφωνα με την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Στην ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία η ΤτΕ επισημαίνει ότι «οι αμοιβές ανά μισθωτό θα μείνουν ουσιαστικά αμετάβλητες». Αντίστοιχα χωρίς μεταβολές εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ΤτΕ παρατηρείται συνολικά την περίοδο 2015 – 2018, γεγονός που ερμηνεύεται ως αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας, που επιδρούν αρνητικά στο επίπεδο των μισθών.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση η ΤτΕ διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης. Ανάλογες επιφυλάξεις καταγράφονται και για το σκέλος της μείωσης της ανεργίας. Στην έκθεση πάντως καταγράφεται ότι το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,9%.

Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 7,6%, με το ποσοστό της ανεργίας να περιορίζεται στο 22,2%. Μάλιστα, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 20,5% τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, από 20,7% ένα μήνα νωρίτερα, τον Αύγουστο.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ράμα για τις αντιδράσεις κατά της επίσκεψής του στη χώρα μας: Δημοκρατική χώρα η Ελλάδα, όπως σωστά τόνισε ο Μητσοτάκης

"Η επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα (...) δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, …