Ποιος-Ποιοι θα λαμβάνουν τελικά τις αποφάσεις για την κήρυξη απεργιών;

Απαντήσεις και συνάμα εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει για το θέμα των απεργιών, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ο  υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην "Real news", δηλώνοντας:

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αλλάζει ο τρόπος λήψης απόφασης για την απεργία. Όπου η απόφαση λαμβανόταν από την Γ.Σ., θα εξακολουθήσει να λαμβάνεται από Γ.Σ. και όπου λαμβανόταν από Δ.Σ., θα συνεχίσει να λαμβάνεται από Δ.Σ.

Οι πλειοψηφίες που απαιτούνται παραμένουν ίδιες.

Το μόνο που αλλάζει είναι ο κανόνας της απαρτίας στις Γ.Σ. των πρωτοβάθμιων σωματείων, καθώς θα πρέπει να παρίσταται το 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για να υπάρχει απαρτία. Η αλλαγή δεν αφορά τα σωματεία ευρύτερης γεωγραφικής εμβέλειας (π.χ. νομού) ή πανελλαδικής έκτασης, ούτε φυσικά τα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες. Νομίζω ότι πρόκειται για έναν αποδεκτό συμβιβασμό, αν συνυπολογίσει κανείς τι κερδίσαμε στη σχετική διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Θυμίζω την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Αύγουστο του 2018- που καταψήφισε η Ν.Δ.-το υπερπρονόμιο των εργαζομένων σε περίπτωση πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, αλλά και τις ρυθμίσεις του εργασιακού νόμου του Αυγούστου του 2017.

Μιλώ κυρίως για το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης από τον εργαζόμενο σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων, που αποτελεί πλέον βλαπτική μεταβολή της σύμβασης εργασίας, αλλά και τη δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωμής για να γίνει ευχερέστερη η διεκδίκησή τους. Επομένως δεν νομίζω ότι ειδικά αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κατηγορηθεί από κανέναν για άσκηση αντεργατικής πολιτικής. Τα όρια του προγράμματος, βεβαίως, είναι γνωστά, αλλά στο δεδομένο πλαίσιο έχουμε καταφέρει πολλά».


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Στην Κέρκυρα σήμερα ο πρωθυπουργός

Στις 18:30 θα συναντηθεί με πολίτες στο κέντρο της πόλης Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το …