Χάθηκαν 243.888 θέσεις εργασίας

Όσοι μένουν στη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 20,7%, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουν λίγο πιο προσεκτικά τους συνοδευτικούς Πίνακες και να ανατρέξουν στα αντίστοιχα του 2010, όταν δηλαδή ξεσπούσε η κρίση.

Τι θα βρουν εκεί; Ότι το εργατικό δυναμικό της χώρας συρρικνώνεται μήνα με το μήνα, αναδεικνύοντας τα δομικά χαρακτηριστικά που έχει αποκτήσει η ανεργία στην Ελλάδα.

  • Πώς ορίζεται το εργατικό δυναμικό; Ως το άθροισμα των απασχολούμενων με τους ανέργους.
  • Ποιο ήταν το εργατικό δυναμικό της χώρας τον Οκτώβριο του 2010; 5.017.659 άτομα.
  • Ποιο είναι το εργατικό δυναμικό επτά χρόνια αργότερα; 4.773.771 άτομα. Κοινώς έχουν «χαθεί» 243.888 θέσεις εργασίας.

Έτσι, όσο δεν αυξάνονται οι θέσεις απασχόλησης και απλώς περιορίζονται τα ποσοστά ανεργίας, το εργατικό δυναμικό, δηλαδή η ανθρώπινη «μηχανή» της χώρας, θα αποδυναμώνεται, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο από το δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ, είναι πέρα από τους νέους ως 24 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας παραμένει εκρηκτικό, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα απασχόλησης οι άνδρες και οι γυναίκες ηλικίας 25- 34 ετών, δηλαδή όσοι υποτίθεται ότι πρέπει να έχουν αρχίσει να «χτίζουν» καριέρα. Το ποσοστό ανεργίας στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα διαμορφώνεται στο 25,7%, δηλαδή πάνω από το μέσο όρο του 20,7%. Όσον αφορά στη γεωγραφία της ανεργίας, το ότι οι 4 από τις 7 Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων η Αττική, βρίσκονται πάνω από μέσο εθνικό όρο, αυτό και μόνο μιλάει από μόνο του.

Με φόντο τα παραπάνω στοιχεία, αν μη τι άλλο προκαλεί ενδιαφέρον η επιλογή ενός ακόμα προγράμματος απασχόλησης στο Δημόσιο, με το οποία επί της ουσίας παρατείνεται η «ζωή» του προγράμματος του 2017 για 4.000 μακροχρόνια ανέργους, με επιπλέον δαπάνη 66 εκατ. Ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά στο τομέα της Υγείας και συγκεκριμένα τα Γενικά Νοσοκομεία, τα Γενικά Νοσοκομεία ΚΥ, τα Πανεπιστημιακά Γενικά Νοσοκομεία, οι Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών για τις Κεντρικές τους Υπηρεσίες, τα Κέντρα Υγείας, τα ΠΕΔΥ Μονάδες Υγείας και τα ΠΕΔΥ-ΠΙ ή ΠΕΔΥ-ΠΠΙ, το Υπουργείο Υγείας για την Κεντρική Υπηρεσία του καθώς και οι εποπτευόμενοι από το Υπουργείο Υγείας φορείς που είναι ο ΕΟΠΥΥ, ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, ο ΕΟΦ, το ΕΚΕΑ, το ΕΚΑΒ και ο ΕΟΜ.

Η ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει, επίσης, ότι  στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ορίζεται στα 150 ευρώ σε μηναία βάση για την κατηγορία ΔΕ των πληρωμάτων Ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και για την κατηγορία ΔΕ των οδηγών ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση Επιτροπής για την επανεξέταση των Βαρέων στο Δημόσιο από μηδενική βάση.

Στο ίδιο… χορό των επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, προστίθεται και ένα ακόμα που παρέχει επιχορήγηση σε αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν προσωπικό, για την πρώτη πρόσληψη ανέργων σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης. Ο ΟΑΕΔ θα επιχορηγήσει το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους 20.000 νέων θέσεων εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει στα 114 εκ. ευρώ.

Πηγή: iefimerida


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Αριστερά: Γραμματέας ΚΕ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης - Ποιοι το Πολιτικό Γραφείο

Στο Πολιτικό Γραφείο συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος Αλέξης Χαρίτσης και ο νεοεκλεγείς Γραμματέας του κόμματος, …