Σε θρίλερ εξελίσσεται το ζήτημα των νέων αντικειμενικών αξιών. Αν και λήγει ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους οι περίπου διακόσιοι πιστοποιημένοι εκτιμητές προκειμένου να γνωστοποιήσουν τις προτάσεις τους για τις νέες τιμές στις περίπου 10.000 ζώνης που είναι χωρισμένη φορολογικά η χώρα στο πλαίσιο του μηχανισμού των αντικειμενικών αξιών, η προθεσμία αυτή το πιθανότερο είναι να μην τηρηθεί. Εκπρόσωποι των εκτιμητών έχουν ήδη ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν το έργο τους καθώς το 20ήμερο που είχαν στη διάθεσή τους δεν επαρκεί.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του "Capital.gr", το ΥΠΟΙΚ εφόσον υποβληθεί επίσημα το αίτημα από την πλευρά των εκτιμητών θα το ικανοποιήσει χορηγώντας ολιγοήμερη παράταση, δηλαδή έως το βράδυ της Τρίτης για τις νέες τιμές. Η διαφαινόμενη νέα καθυστέρηση στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος καθορισμού των αντικειμενικών δείχνει τα προβλήματα που υπάρχουν για την επιτυχή ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στην κτηματαγορά.
Οι πληροφορίες από αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για αξιοποίηση από την πλευρά των εκτιμητών όλων των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους όπως είναι τα δεδομένα από τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, οι αγγελίες για τα ζητούμενα τιμήματα πώλησης ακινήτων καθώς και τα στοιχεία από τη βάση της Τράπεζας της Ελλάδας που αφορούν στις εμπορικές αξίες των ακινήτων που βασίζονται στις εκτιμήσεις των τραπεζών στο πλαίσιο των χορηγήσεων.
Από τις προτάσεις που θα παραδώσουν οι εκτιμητές θα εξαρτηθεί συνολικά και η επιτυχία του εγχειρήματος ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές. Ήδη, πάντως, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις αρμόδια κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν το εγχείρημα ως "πολύ δύσκολο” και δεν αποκλείουν τελικά να καθυστερήσει. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι νέες τιμές ζώνης που θα ευθυγραμμίζουν τις αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές αξίες που επικρατούν στην αγορά θα τεθούν σε ισχύ έως τις 31 Μαρτίου 2018. Μάλιστα, η σχετική μνημονιακή υποχρέωση προβλέπει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αξίες αλλά με τροποποιήσεις σε συντελεστές και κλιμάκια προκειμένου να συνεχίσει να φέρνει το εισπρακτικό αποτέλεσμα των 3,2 δισ ευρώ.
Αν οι τιμές που θα προτείνουν οι εκτιμητές διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους (τρεις εκτιμητές για κάθε ζώνη) ή αν διαφέρει ο μέσος όρος τους σημαντικά σε σχέση με την ισχύουσα τιμή ζώνης τότε θα γίνεται παραπομπή σε δευτεροβάθμια επιτροπή που θα καθορίζει τη νέα τιμή. Από το πόσες θα είναι οι περιοχές που θα παραπεμφθούν στη δευτεροβάθμια επιτροπή θα καθοριστεί και το αν θα καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα για τις νέες αντικειμενικές.
Πάντως, το βασικό σενάριο για τις νέες τιμές ζώνης προβλέπει αλλαγές τριών ταχυτήτων στις αντικειμενικές:
- στις περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 850 ευρώ υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να γίνουν αυξήσεις καθώς θεωρείται ότι υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κυρίως στην περιφέρεια καθώς και στα μεγάλα αστικά μέτρα όπου οι εμπορικές αξίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές (π.χ. δυτικά προάστια Αθήνας, Θεσσαλονίκη).
- στις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των περίπου 2.500 ευρώ αναμένονται μειώσεις που μπορεί να φθάσουν ακόμη και στο 15%. Οδηγός για αυτές τις μειώσεις είναι οι αποφάσεις που έλαβε το υπουργείο Οικονομικών όταν "διατάχθηκε" από το Συμβούλιο της Επικρατείας να διορθώσει τις τιμές ζώνης σε περιοχές όπως το Παλαιό Ψυχικό, η Φιλοθέη, ο Νέος Βουτζάς και οι Δελφοί Φωκίδας. Σε αυτές τις περιοχές που έχουν υψηλή τιμή ζώνης (ακόμη και πάνω από 4.000 ευρώ) έγιναν μειώσεις που προσέγγισαν ακόμη και το 15%.
- σε περιοχές με τιμή ζώνης από 850 έως 2.500 ευρώ όπου αναμένονται αυξομειώσεις ανάλογα με τις περιοχή, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί μια ξεκάθαρη κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οι νέες τιμές ζώνης. Σε ορισμένες περιοχές, δηλαδή θα υπάρξουν μειώσεις και σε άλλες θα γίνουν αυξήσεις με όσο χαμηλότερη είναι η τιμή ζώνης να αυξάνονται οι πιθανότητες αύξησής της.