Ανάστατοι χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ με τα ειδοποιητήρια που έλαβαν

Ειδοποιητήρια «ζόμπι», τα οποία αφορούν οφειλές οι οποίες ήταν στα αζήτητα (ακόμη και επί σειρά δεκαετιών!) και πλέον αναβιώνουν, αποστέλλονται σχεδόν καθημερινά από το ΚΕΑΟ σε χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, συνολικά οι οφειλές προς τα Ταμεία, τα οποία έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ, ανέρχονται σε 31,8 δις ευρώ.

Από αυτά διευκρινίζει η "Δημοκρατία" , τα 24,9 δις ευρώ (78,3%) δημιουργήθηκαν πριν -ή και πολύ πριν- από το 2009. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των υποθέσεων είναι κοινό μυστικό ότι παρέμενε ξεχασμένο στα συρτάρια για πολλά χρόνια. Όμως, για χάρη των «αιματηρών» πλεονασμάτων, πολλά από τα χρέη του παρελθόντος αναβιώνουν. Πώς αναβιώνουν;

Σύμφωνα με τις μνημονιακές διατάξεις οι οποίες, όπως αναφέρουν νομικοί, δεν γίνονται πάντα δεκτές από τα δικαστήρια, η παραγραφή της οφειλής (έχει γίνει εικοσαετής) ξεκινάει από την ημερομηνία βεβαίωσης και όχι από την ημέρα που δημιουργήθηκε. Συνήθως, τα χρέη τα οποία καλούνται πολλοί οφειλέτες να πληρώσουν είναι πολύ παλιά και ίσως παραγραμμένα.

Ομως, όπως τονίζουν, «νομικά η παραγραφή είναι μία ένσταση που για να ισχύσει πρέπει να προβληθεί ενώπιον δικαστηρίου για να γίνει δεκτή». Σύμφωνα με τη δικηγόρο Αναστασία Μήλιου, «ο μόνος τρόπος απαλλαγής ή μείωσης της οφειλής είναι η άσκηση ανακοπής κατά της ατομικής ειδοποίησης εντός μηνός από την παραλαβή της».

Οι βασικοί λόγοι μιας ανακοπής είναι οι εξής:

  • Πριν από την ατομική ειδοποίηση δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση για την οφειλή και την έναρξη της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Η ατομική ειδοποίηση δεν περιλαμβάνει ουσιώδη στοιχεία (όπως ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου).
  • Η έναρξη της αναγκαστικής εκτέλεσης ερείδεται επί νομίμων τίτλων ανύπαρκτων, αόριστων ή που δεν έχουν κοινοποιηθεί.
  • Οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ έχουν τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους, ήτοι κατά το μέρος που αφορούν την περίοδο 1991-1997, παραγραφεί.

Επειδή η ανακοπή δεν σταματάει τη διαδικασία δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών, θα πρέπει να ασκηθεί και αίτηση αναστολής ώστε να μην κινδυνεύει η περιουσία του οφειλέτη ώσπου να κρίνει το δικαστήριο για το αν υπάρχει τελικά οφειλή και ποιο είναι το ποσό.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΠΟΑ: 8 + 1 απαντήσεις για την προκήρυξη της θέσης διευθυντή του ΕΜΣΤ

Δείτε ακόμα ΕΜΣΤ: Καμία υποψηφιότητα κατάλληλη για τη θέση διευθυντή 12/02 15:32 Σε νέο διεθνή διαγωνισμό για τη θέση του διευθυντή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), θα προχωρήσει το υπουργε..