Το έλα να δεις στα νοσοκομεία της Αττικής από τους τραυματίες των πυρκαγιών

Σκηνές χάους εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες (και) στα νοσοκομεία της Αττικής που ορίστηκαν από το ΕΘνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ως νοσοκομεία υποδοχής των τραυματιών από τα πύρινα μέτωπα. Διότι μπορεί στα...χαρτιά να φαίνονταν όλα υπό έλεγχο, καθώς πρόκειται για τέσσερα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα -Αττικόν, που τέθηκε σε εφημερία για την πυρκαγιά της Κινέτας, Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, τα άλλα τρία νοσοκομεία που ορίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας για την πυρκαγιά στην περιοχή της Ραφήνας- ωστόσο στην πράξη η επιχειρησιακή ετοιμότητα ήταν διάτρητη.

Από τις διοικήσεις των νοσοκομείων υπήρχαν διαβεβαιώσεις πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, όμως η εικόνα που δημιουργήθηκε σιγά σιγά από τις μαρτυρίες είναι θολή και γεμάτη γκρίζα σημεία, σύμφωνα με το "protothema.gr".

Το προσωπικό ήταν μειωμένο λόγω των θερινών αδειών, και σύμφωνα με πληροφορίες μετά τα μεσάνυχτα κι ενώ εκφράζονταν φόβοι για μεγάλο αριθμό νεκρών, άρχισαν να γίνονται ανακλήσεις αδειών ώστε να αντιμετωπιστούν τα δεκάδες περιστατικά. Επίσης, τα μεσάνυχτα δόθηκε οδηγία στα πληρώματα του ΕΚΑΒ -που είχε διαθέσει σχεδόν το 1/3 των οχημάτων βάρδιας στην Αττική στη φλεγόμενη Ραφήνα- να κάνουν μόνο διακομιδές τραυματιών προς τα νοσοκομεία. Μέχρι εκείνη την ώρα τα ασθενοφόρα προσέγγιζαν τα σημεία όπου υπήρχαν ειδοποιήσεις για νεκρούς μαζί με την Πυροσβεστική και παραλάμβαναν τους απανθρακωμένους.

Στο Σισμανόγλειο, πάλαι ποτέ Ολυμπιακό Νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να θυμηθούν και να εφαρμόσουν όλα όσα διάβαζαν στα σχετικά εγχειρίδια για την αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών. Αρχικά μάλλον αιφνιδιάστηκαν, βέβαια, διότι κανείς δεν φανταζόταν την τραγική εξέλιξη και το μέγεθος των απωλειών. Ετσι, οπως περιγράφει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, που επισκέφθηκε το νοσοκομείο δεν υπήρχε συντονισμός στην υποδοχή των τραυματιών που το ΕΚΑΒ τους διακομίζει τέσσερις τέσσερις μαζί και κυρίως δεν υπήρχε συντονισμός στη διαχείριση και των συγγενών. "Όλοι έψαχναν τρόπο να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους χωρίς κάποιος να μπορεί να τους βοηθήσει. Οι συγγενείς άλλων νοσηλευόμενων τους έδιναν κινητά για να μιλήσουν" περιγράφει. Το Σισμανόγλειο, με το προσωπικό να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, υποδέχθηκε συνολικά 59 ανθρώπους από την περιοχή της Ραφήνας. Εξ αυτών εισήχθησαν για νοσηλεία οι 20. Επίσης, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και τέσσερις σοροί.

Στο ΚΑΤ ο απολογισμός της πύρινης αυτής νύχτας είναι επίσης βαρύς: Το νοσοκομείο ελάμβανε τα περιστατικά με εγκαύματα λόγω της Μονάδας που διαθέτει. Συνολικά, αντιμετωπίστηκαν 10 περιστατικά, εκ των οποίων τα 8 εισήχθησαν για νοσηλεία. Οι τέσσερις βρίσκονται στη Μονάδα για τα εγκαύματα και οι άλλοι τέσσερις διασωληνωμένοι στην Εντατική.

Στον Ευαγγελισμό, όπου σημειωτέον υπήρχε και γενική εφημερία, οι σειρήνες των ασθενοφόρων δεν σταμάτησαν να ηχούν ούτε λεπτό. Συνολικά, και σύμφωνα με την εικόνα που δόθηκε από το γραφείο κίνησης του νοσοκομείου πριν από λίγη ώρα, στο νοσοκομείο αντιμετωπίστηκαν 79 περιστατικά, με αδιευκρίνιστο ακόμη τον αριθμό των νοσηλευόμενων σε θαλάμους ή σε ΜΕΘ. Στον Ευαγγελισμό σε κάθε εφημερία αντιμετωπίζονται περίπου 1.000 με 1.200 περιστατικά -από τα οποία βέβαια μόνο οι 200 εισάγονται για νοσηλεία- οπότε εύκολα θα μπορούσε να πει κάποιος πως ο αριθμός των 79 ατόμων από το πύρινο μέτωπο δε διαφοροποιεί την κατάσταση. Όμως στη πραγματικότητα οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε συνθήκες...πολέμου, με δεδομένο ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τους δεκάδες σοβαρά τραυματίες ή εγκληματίες.

Ο αριθμός των νεκρών που μεγαλώνει συνεχώς, διαμορφώνει νέα δεδομένα και για τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα εικόνα των αρμοδίων ούτε σε αυτό το πεδίο φαίνεται να έχει σχεδιαστεί κάτι, πχ πρόκειται για μαζική περισυλλογή νεκρών και νεκροτομή που δεν έχει αποσαφηνιστεί που και από ποιους θα γίνει.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παιδικές Κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ 2024. Δικαιούχοι, αιτήσεις, ποσό επιδότησης

Αριθμ. 29736 – ΦΕΚ τεύχος Β 2464/25.04.2024Κατάρτιση προγράμματος επιδότησης διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις, έτους …