Το πραγματικό καθεστώς των εργαζομένων σε όλους τους τομείς της καθαριότητας

"Ήθελα καιρό να γράψω για τις καθαρίστριες και το ΣΥΡΙΖΑ και δεν το έκανα για διάφορους λόγους. Η σημερινή συζήτηση περί Νοτοπούλου μου δίνει την αφορμή. Όχι για να ενισχύσω την κριτική που γίνεται εναντίον της. Θεωρώ ότι αυτή η κριτική δεν στέκει, ειδικά όταν εκφέρεται από ανθρώπους προοδευτικούς, αριστερούς ή φιλελεύθερους. Το κλίμα της πόλωσης βέβαια αιτιολογεί (δεν δικαιολογεί) παραστρατήματα.

Για τις "καθαρίστριες" το θέμα είναι άλλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία το επάγγελμα της καθαρίστριας όταν ήταν αντιπολίτευση. Η απόλυση των καθαριστριών από το Υπουργείο Οικονομικών υπήρξε μεγάλο θέμα. Δεν μπαίνω στην ουσία αλλά σε κάθε περίπτωση είμαι κοντά σε ανθρώπους που ξαφνικά χάνουν την δουλειά τους χωρίς να φταίνε σε κάτι προσωπικά.
Καθαρίστριες έχουμε μισθωτές στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα καθώς και στα σπίτια μας. Για αυτές που δουλεύουν στα σπίτια δεν υπάρχει ούτε μέριμνα ούτε έλεγχος. Η προσπάθεια για την ασφάλιση τους μέσω του εργοσήμου ακυρώθηκε όταν το κόστος του αυξήθηκε καθιστώντας εργοδότες και εργαζόμενους συνένοχους σε μια συναλλαγή "που θα καλύπτει τα συμφέροντα όλων". Στην πράξη η πλήρης ασφάλιση γυναικών (συνήθως) που δουλεύουν στα σπίτια μας κατέστη για την συντριπτική τους πλειοψηφία "όνειρο απατηλό".

Οι μισθωτοί στον τομέα του καθαρισμού είναι είτε δημόσιοι υπάλληλοι είτε υπάλληλοι "εργολαβικών" συνεργείων.

Είναι προφανές ότι το δημόσιο παρέχει αυξημένη ασφάλεια στους εργαζόμενους. Το κόστος για το δημόσιο είναι μάλλον μεγαλύτερο. Πολλοί λένε (και σε πολλές περιπτώσεις ισχύει) ότι οι εργολαβικές εταιρείες καθαρισμού καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Προφανώς αυτό δεν μπορεί (αν και πολλοί το ισχυρίζονται) να είναι ο μοναδικός λόγος για την "κρατικοποίηση" των υπηρεσιών τους. Είναι σαν να λέμε ότι, με δεδομένη την κατάσταση στην εργασία στη γη, οι εργάτες γης πρέπει να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Χρέος μιας ευνομούμενης πολιτείας (ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή ή κάτι άλλο) είναι να προστατεύει την εργασία στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Προστατεύοντας την εργασία γενικά, προστατεύεις κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά.

Έτσι γίνεται. Είναι δύσκολο αλλά είναι ο μόνος τρόπος.

  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ "επανακρατικοποίησε" πολλές θέσεις εργασίας στον τομέα του καθαρισμού. Κήρυξε τον πόλεμο στις "εργολαβικές εταιρείες" που για διάφορους λόγους δεν ήταν ιδιαίτερα συμπαθείς. Έτσι κατά τη γνώμη της προστάτεψε τις εργαζόμενες. Όλες;
  • Σε πολλά νοσοκομεία της χώρας συνήφθησαν συμβάσεις κατευθείαν με τις καθαρίστριες που εργάζονταν πριν στα εργολαβικά συνεργεία. Το "συνδικαλιστικό θέμα"που προκύπτει σήμερα είναι να προβλεφθούν και αντίστοιχες οργανικές θέσεις ώστε να υπάρξει μονιμότητα. Αυτό δεν έχει γίνει. Πιθανόν το θέμα θα το λύσει η επόμενη κυβέρνηση. Είτε επιστρέφοντας στο καθεστώς των εργολαβιών είτε "μονιμοποιώντας" (δύσκολο αυτό) τις σημερινές συμβασιούχους.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση προστάτεψε ή απεκατέστησε όλες τις εργαζόμενες η απάντηση είναι όχι. Πολύ λίγοι και λίγες αναφέρθηκαν σε ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων στις εργολαβικές εταιρείες που είναι πολίτες τρίτων χωρών. Στα εργολαβικά συνεργεία εργάζονταν γυναίκες μετανάστριες, πολλές από αυτές για πολλά χρόνια. Αυτές όμως δεν μπορούν να δουλέψουν στο δημόσιο. Η αλλαγή του συστήματος σήμαινε για αυτές αποκλεισμός από το δικαίωμα στην εργασία. Αλλά ποιος να μιλήσει για τις γυναίκες μετανάστριες; Δεν ψηφίζουν και οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση για αυτές θα είχε πολιτικό κόστος. Άσε που τις κενές θέσεις, που στην πράξη δημιουργήθηκαν, μπορούν να τις καλύψουν ψηφοφόροι.

Το ίδιο έγινε και με τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας. Είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για τα προγράμματα απασχόλησης μέσω ΜΚΟ ή φορέων της κοινωνίας των πολιτών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Υπήρχαν πράγματι δυσλειτουργίες. Η παρούσα κυβέρνηση το έλυσε και αυτό. Τα προγράμματα απασχόλησης τα "τρέχουν" οι δήμοι. Έτσι ούτε και εκεί μπορούν να εργαστούν προσωρινά οι μετανάστες αφού ισχύει ότι και για το δημόσιο. Οι άνεργοι μετανάστες που κατέβαλλαν, ως εργαζόμενοι, εισφορές στον ΟΑΕΔ δεν βλέπουν καμία ανταπόδοση από αυτόν όταν βρεθούν στην ανεργία. Και βρίσκεσαι στην δυσάρεστη θέση να ακούς ότι συμπολίτες μας επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια για να μπορούν να έχουν τις παροχές που σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία θα δικαιούνταν ούτως ή άλλως.

  • Η αγορά εργασίας έχει πολλές πτυχές που όλες είναι αλληλένδετες. Όταν κάτι πάει στραβά πολλά θα πάνε στραβά.

Ότι "κερδίζεις" από την περιθωριοποίηση- αποκλεισμό των μεταναστών από την εργασία το χάνεις πολλαπλάσια στο ασφαλιστικό, τη μαύρη εργασία και αλλού.
Συνηθίζουμε να μιλάμε με λυρισμό για τις γυναίκες που ήρθαν από τρίτες χώρες και βοήθησαν παιδιά και ηλικιωμένους και καθαρίζουν τα σπίτια μας κλπ κλπ.
Ξεροκόμματα συμπάθειας με αντίστοιχα ξεροκόμματα δικαιωμάτων..."

Του Βασίλη Χρονόπουλου: ΜΕΛΟΣ ΤΟΜΕΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ/ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συντάξεις χηρείας από το 2025. Το ποσό μετά την αύξηση

Συντάξεις χηρείας από το 2025. Το ποσό μετά την αύξηση. Από την 1/1/2025 μέσω της …